Det kan godt være, at statsminister Mette Frederiksens (S) departementschef, Barbara Bertelsen, ikke var på plads i minkkommissionen i dag og først skal afhøres om fire uger.
Men hun kom ikke desto mindre til at spille en helt central rolle.
En række opsigtsvækkende sms-beskeder fra hende blev fremlagt og kastede nyt lys over, hvad der skete i Statsministeriet, i dagene efter at beslutningen om at aflive alle mink var blevet meldt ud på et pressemøde 4. november.
Det var ellers en anden departmentschef, Henrik Studsgaard fra det daværende Miljø – og Fødevareministerium, der i dag skulle afhøres.
Studsgaard havde en nøglerolle, fordi han sad med på det møde i Koordinationsudvalget 3. november i fjor, hvor regeringen tog det vidtrækkende skridt, at alle mink skulle aflives.
Studsgaard: Lovhjemmel blev ikke diskuteret
Det store spørgsmål var, om departementschefen på det møde havde luftet en bekymring for, at der ikke var hjemmel - altså grønt lys i loven - til at aflive alle mink.
Henrik Studsgaard forklarede, at det var en overordnet diskussion på mødet, der ikke gik i detaljen på lige netop spørgsmålet om hjemmel.
- I lyset af den her overordnede diskussion var det ikke top of mind hos mig. Beslutningen i sig selv ville jo indeholde mange udfordringer både ift. hjemmel og det logistiske, sagde han.
Han slog samtidig fast, at han ikke troede, at ministrene på mødet i udvalget ”har været bevidste om, at der ikke var hjemmel til her og nu aflivning.”
Der var beskrevet to modeller i materialet, som mødet tog udgangspunkt i.
En 'dvalemodel' og en nedlukning af erhvervet. Her var der advarsler i forhold til hjemmel. Men regeringen valgte en tredje vej med hurtig aflivning og et midlertidigt forbud. Det var ikke beskrevet i materialet.
Ingen af de ministre, der deltog på mødet, er endnu blevet afhørt.
Studsgaard kunne direkte adspurgt ikke svare på, hvornår daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) blev orienteret om, at der manglede hjemmel til aflivningen.
Henrik Studsgaard sagde, at han selv blev klar over den manglende lovhjemmel 4. november. Det var Fødevarestyrelsen, der gjorde opmærksom på problemet, og herefter blev der sat et hurtigt opklaringsarbejde i gang.
Dagen efter erklærede Justitsministeriet sig enig i vurderingen af, at der manglede lovhjemmel til regeringens indgreb.
Sms-storm rammer
Det var imidlertid en sms-korrespondance om, hvem der skulle tage ansvaret for beslutningen, der især kom i fokus.
Den 8. november kom det frem, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink. Det udløste en massiv kritik af Miljø- og Fødevareministeriet. Samtidig var der den 6. november sendt et brev ud til minkavlerne, som forstås som et påbud om at aflive alle mink, selv om der ikke var lovhjemmel til det. Det sendte også Mogens Jensen i stormvejr.
Den 9. november skrev Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, til Henrik Studsgaard, at ministeriet burde tage mere ansvar i sagen.
Klokken 19.56, den 9. november, skrev hun således:
"Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)"
Fire minutter senere kommer der en ny sms:
"Max ydmyghed. Hører hele tiden linjer fra jeres folk/SR (særlige rådgiver red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (statsministeren, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere."
Henrik Studsgaard forklarede, at han kender Bertelsen godt, og hun har en direkte måde at kommunikere på.
- Det er i hvert fald en meget direkte tilkendegivelse. For at være helt ærlig, så var jeg et sted, hvor jeg var så presset på at løse opgaver, og jeg var ufølsom, sagde han.
Efter Barbara Bertelsens sms-storm mod Henrik Studsgaard sendte hun en intern mail til kolleger i Statsministeriet.
Den afslørede, at Statsministeriet på det tidspunkt gjorde meget for at lægge afstand til Mogens Jensen.
"Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen i udstrakt arm.", lød det, og senere i mailen skrev Bertelsen:
”Lige nu har han skubbet hende foran sig. Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til - som ansvarlig for sit område og sine egne og sit systems dispositioner."
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Handler om regeringens liv
De dokumenter, der blev fremlagt i kommissionen, viste, at sagen blev taget meget alvorligt i Statsministeriet, og at der blev arbejdet hårdt på at få andre end Mette Frederiksen til at bære ansvaret.
Den 12. november om morgenen skrev Barbara Bertelsen en ny sms. Den var til Henrik Studsgaard og Per Okkels, daværende departementschef i Sundhedsministeriet.
"I to skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv."
Den 18. november trådte Mogens Jensen tilbage som en konsekvens af sagen.
DR har spurgt Barbara Bertelsen om en kommentar til de beskeder, der blev fremlagt i kommissionen. Hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
I en e-mail skriver Statsministeriets pressetjeneste:
"Folketinget har nedsat en granskningskommission til at undersøge forløbet om aflivning af mink. Statsministeriet ønsker af principielle grunde og i respekt for granskningskommissionens arbejde ikke at kommentere på forhold omfattet af undersøgelsen."