8 ud af 10 danskere har skepsis over for meningsmålinger

Valgforsker fremhæver konkrete episoder, der kan have bidraget til den udbredte skepsis.

Meningsmålinger bruges i høj grad af medierne frem mod forskellige valg. (Foto: © casper christoffersen, Scanpix)

Befolkningen har ikke just blind tillid til mediernes meningsmålinger.

Det viser en meningsmåling – om meningsmålinger – foretaget blandt 1.002 danskere af Epinion for DR Nyheder.

Her siger 80 procent af de adspurgte, at de i mere eller mindre grad er skeptiske over for meningsmålinger i medier. Blot 11 procent stoler i høj eller meget høj grad på mediernes målinger. Resten svarer ved ikke eller ønsker ikke at svare.

Ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet er det fornuftigt at have en vis tvivl over for, hvad der står i meningsmålinger.

- Det er udtryk for en sund skepsis blandt mediebrugerne. Det er bestemt ikke sådan, at man altid skal tage resultatet af en meningsmåling for pålydende, siger Rune Stubager.

- Der kan være forskellige faktorer nedenunder, som man skal holde øje med: Hvordan er spørgsmålet stillet, hvor mange er spurgt, hvornår er der spurgt, og hvordan har konteksten i øvrigt været omkring det spørgsmål, der er blevet stillet?

Helt overordnet rammer de fleste analyseinstitutter som regel rigtigt, når de måler, hvilke partier vælgerne vil stemme på, vurderer Rune Stubager.

Men enkelte sager kan have givet vælgerne en skepsis til målingerne, selvom der er tale om relativt få fejlskud.

- Det mest oplagte at tage fat i er de målinger, som blev lavet under folketingsvalgkampen i juni, hvor vi så, at stort set alle bureauer havde vanskeligt ved at ramme særligt Dansk Folkepartis stemmeandel korrekt. Det er sådan noget, der må forventes at bidrage til en skepsis, siger Rune Stubager.

- Vi kan også pege på de problemer, der var med DR’s exitprognose ved kommunalvalget i 2013, hvor der blev skudt ret markant ved siden af. Det gav anledning til en berettiget diskussion, som vi også havde det i sommer. Så det er noget af det, der formentlig også bidrager til den her skepsis, og det, synes jeg, er både forståeligt og på sin vis også sundt, at vi ser den reaktion.

En lignende meningsmåling blev ifølge magasinet The New Yorker foretaget i USA i 2013 – her svarede tre ud af fire, at de var skeptiske over for meningsmålinger og mistænkte dem for at være farvede i en bestemt retning.

Ifølge The New Yorker skal der angiveligt have været endnu større mistillid til målinger blandt de amerikanere, der afviste at deltage i meningsmålingen om meningsmålinger.