Gårsdagens regeringsrokade bød både på helt nye ministre og nye ministerier. Det gælder blandt andet en ny ældreminister, kulturminister, børneminister og undervisningsminister.
Mens de nye ansigter trækker i arbejdstøjet, nærmer julen sig, og det er tid til at skrive ønskeseddel. Derfor har vi spurgt nogle af de foreninger, der ikke altid fylder det store i mediebillet, om, hvad de håber, at de nye ministre lægger under træet i år.
Foreningen Grønlandske Børn
En af De Konservatives ministerpladser i den nye regering gik til Mai Mercado, der er ny børne- og socialminister. En af dem, der har ønsker til den nye minister, er generalsekretær Puk Draiby fra Foreningen Grønlandske børn.
Kæmpe for 'usynlige børn'
- Helt overordnet kunne jeg godt tænke mig, at vores nye børneminister vil kæmpe for udsatte børn – herunder de grønlandske børn. En del grønlandske børn er meget udsatte og usynlige, og man ser ikke, at de står i livssituationer med mistrivsel.
Kontanthjælpsloftets konsekvenser
- Vi har et håb om, at den nye minister vil være opmærksom på, at kontanthjælpsloftet har konsekvenser for de udsatte børn, herunder grønlandske børn. Vi kan se, at det kommer til at gøre det endnu sværere for familierne, og det får stor betydning for børnenes muligheder.
Styrke det kulturelle fællesskab
- At slå et slag for det kulturelle fællesskab med Grønland og Rigsfællesskabet, som vil gøre det nemmere for børnene at få en plads i det danske samfund. I skolerne er Grønland ikke en særlig stor del af undervisningen.
Et særligt grønlænderråd
- I Danmark har man råd for socialt udsatte og mange forskellige råd, men ikke et for grønlændere, hvor de kan komme til orde, og hvor deres stemme kan blive hørt i det politiske system.
Dansk Friskoleforening
Hos Dansk Friskoleforening ser man gode toner på flere områder, men har især et ønske om, at der bliver en pause i forhold til yderligere stramninger af tilsynet, siger formand Peter Bendix Pedersen. Han sender ønskelisten til den nye undervisningsminister, Merete Riisager.
Time out på stramninger af tilsynet
- Vi ønsker, at man tager en time out på stramninger af tilsynet, og at man i højere grad styrker tillidskulturen for de frie grundskoler. Vi har oplevet en gradvis stramning af tilsynet de seneste ti år. Hvis der er brodne kar blandt skolerne, skal tilsynet selvfølgelig drage konsekvenser – også at skoler må lukke. Men når man hele tiden finder behov for at stramme, er det fordi, man er særligt bekymret for de muslimske friskoler. Men der er ikke noget, der indikerer, at der er problemer, der matcher det fokus, man har i øjeblikket.
Børn med særlige behov
- Vi ønsker, at børn med særlige behov får en håndsrækning, og det er også allerede skrevet i regeringsgrundlaget for både folkeskoler og frie grundskoler.
Frit skolevalg
- Det flugter med vores motto, der hedder skoler for alle, som betyder, at vi synes, at alle skal have et frit skolevalg. Det gælder uanset, om man har børn med særlige behov og uanset pengepungens størrelse. Der har vi også et ønske om, at skolepengene ikke må stige, og den himmelflugt, vi har set de seneste år, skal stoppe. Det er der gode tegn på, og det er også skrevet ind i regeringsgrundlaget, at man vil styrke statstilskuddet.
Danske seniorer
- Udnævnelsen af Thrya Frank som ældreminister var i går en af de større overraskelser, da den nye regering præsenterede de nye ministre. Af blandt andre DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, er hun blevet kaldt et sats.
Hos foreningen Danske Seniorer er der stor tillid til den nye minister, siger direktør John Lagoni.
- Hun svarede selv meget godt på det i går. Nemlig, at hun er tryg ved, at de embedsfolk, der er ansat i ministeriet, forstår at bidrage med det, de skal bidrage med. Så skal hun nok tage sig af den anden del.
Ældre skal være lige borgere
- Vi har et ønske om, at de ældre skal ses som ligeværdige borgere. I dag har vi en tendens til at sige dem og os, når vi taler om vores ældre, som jo er en stor gruppe – også med hensyn til alderen.
Medicinering på plejehjem
- Det er et stort ønske fra vores side, at man langt om længe får styr på 'rette pille i rette mund'. Det vil sige, at man tager medicinering på plejehjem alvorligt, så man ikke bruger unødig medicin.
Seniorboliger
- Vi ser gerne, at der bliver meget mere fokus på, hvordan vi indretter boliger til ældre og til seniorer. Som 60-80 årig har man andre behov, end når man har hjemmeboende børn. Der bør gøres mere for at sikre eksempelvis seniorbofællesskaber, da de modvirker sygdom, isolation og ensomhed. Og til priser, som alle kan betale.
Cirkusdirektørforeningen
Også for klovne, jonglører og cirkusejere er der nyt på ministerfronten. Mette Bock (LA) er nemlig ny kirke - og kulturminister. Hos Cirkusdirektørforeningen kunne man godt tænke sig en økonomisk hjælpende hånd i julegave, siger formand Martin Arli.
Fradrag
- Vi byder selvfølgelig Mette Bock velkommen, men Liberal Alliance har tidligere meldt ud, at Cirkusdanmark ikke var noget, man havde lyst til at hjælpe.
- Vi kunne godt tænke os nogle lempelser, det ville hjælpe branchen enormt. Et skattefradrag ville hjælpe enormt, og det er ikke noget, der ville belaste budgettet. Vores leje er dyr, og det er kommunalt, men hvis man trykker på den rigtige knap, ville det være meget behjælpeligt.
Mindre bureaukrati for artister
- Det er enormt bureaukratisk og meget dyrt at få artister ind. De bliver ikke behandlet ret pænt, og skal rejse fra Herodes til Pilatus. Verdens bedste artister kommer jo fra Rusland og Ukraine, og det er jo kulturpersonligheder, der kommer og optræder. Brugerbetalingen er en voldsom omkostning.
Dansk Hestevæddeløb ApS
Et af de områder, der skiller sig ud i det nye regeringsgrundlag, er hestevæddeløbssporten. For at sikre bedre vilkår for sporten, vil regeringen nemlig liberalisere spil på hestevæddeløb, der i en overgangsperiode stadig skal modtage støtte.
Det vækker glæde hos foreningen Dansk Hestevæddeløb ApS, hvor juleønsket fra direktør Henrik Friis Pedersen er, at der snart er en plan klar.
Liberalisering af spil på hestevæddeløb.
- Det, vi ønsker os, er en afklaring af og en udmelding omkring forholdene på området, så der kommer en liberalisering, der samtidig tager højde for, at sporten er den del af kulturlivet i Danmark.
- Vi formoder, at det vil betyde flere udbydere omkring hestevæddeløb, og vi håber på, at det vil medføre en større del markedsføringsmidler og en større omsætning.
- Spillet på heste i Danmark har været faldende over en årrække, og der er brug for nytænkning.