4.700 tons eller 1,5 millioner døde mink mangler, når myndighederne skal gøre regnskabet op over aflivningen af alle danske mink.
Det kaster hård kritik af sig Venstre og Dansk Folkeparti.
- Det er problematisk at regeringen ikke kan redegøre for, hvor minkene er, og hvordan de er behandlet. Det siger sig selv, at i den situation, vi er i nu, er det vigtigt og altafgørende, at regeringen kan sige præcist, hvor minkene befinder sig, siger Venstres Ulla Tørnæs.
Ifølge Fødevareministeriet er der aflivet cirka 11 millioner mink svarende til omkring 31.000 tons på smittede besætninger eller i de sikkerhedszoner på 7,8 kilometer, der blev oprettet. Det er disse mink, som Fødevarestyrelsen har haft ansvaret for at komme af med.
10.400 tons ligger ifølge ministeriet i to store grave i Holstebro. 14.000 tons er behandlet hos DAKA, der normalt håndterer døde mink i forbindelse med pelsning. DAKA har også kunne tage sig af smittede mink. Omkring 2.000 tons er brændt på forbrændingsanlæg, mens 300 tons er på frys og venter på at blive destrueret.
Tilbage er ifølge Fødevareministeriet så 4.700, som man ikke kan gøre rede for.
- Det kan virke vildt tvivlsomt, når man hører om det, men der er nogle mink, man ikke har styr på antallet på. Man kan rive sig i håret over, at det kan være sådan, men det er desværre sandheden, og sådan var det, da jeg overtog opgaven her som minister, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Efter minkene var gravet ned, begyndte de at bevæge sig op igen. Se mere i videoen herunder.
Grave kan indeholde flere mink end forventet
En forklaring på de manglende mink kan være, at der ligger flere mink begravet i Holstebro og Karup, end man hidtil har troet.
- Det er i hvert faldt ikke usandsynligt, at der er gravet flere mink ned, end man har troet i første omgang. Det er bedste bud i øjeblikket, siger Rasmus Prehn.
Det ryster Dansk Folkepartis miljøordfører René Christensen, at der ikke er styr på tusindvis af tons døde mink.
- Det er et problem regeringen ikke kan redegøre for det her. Hvor er de henne, og er det til skade for folkesundheden?
Er det ikke fair nok man kan begå fejl, når det skal gå stærkt?
- Så stærkt skulle det heller ikke gå. Minkene blev ikke destrueret med det samme. Man må godt sige undskyld et par gange, men når man har sagt undskyld måske 50 gange, så er det jo en tendens, at man er ligeglad, siger Rene Christensen.
Ulla Tørnæs frygter også, at gravene i Vestjylland indeholder flere mink end hidtil antaget.
- Miljøpåvirkningen er forskellig alt efter hvor mange tons mink, der er begravet i minkmassegravene. De borgere, der bor tæt på gravene, har krav på at vide, hvor mange der er.
Men er det ikke lige meget, præcis hvor de tons mink befinder sig?
- Jeg er bekymret for, det skaber utryghed, at regeringen ikke kan redegøre for, hvor de mange tons mink er. Og jeg er bekymret på de borgeres vegne, der bor tæt på minkmassegravene. Jeg synes de har krav på at vide, hvor mange mink, der befinder sig i massegravene, siger Ulla Tørnæs.