147 millioner kroner udbetalt til de forkerte: 'Tilfredsstillende'

I alt er cirka 147 millioner kroner blevet udbetalt forkert i form af en varmecheck. På trods af dette, konkluderer Statsrevisorerne, at det meste af forløbet har været tilfredsstillende.

I 2022 blev mange danskere økonomisk hårdt presset på grund af de ekstremt høje energipriser som følge af krigen i Ukraine. (Foto: © (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

147 millioner kroner udbetalt forkert til knap 25.000 husstande.

Det er konklusionen fra Statsrevisorerne, der har gået forløbet af varmechecken efter i sømmene.

- Statsrevisorerne finder det tilfredsstillende, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har dokumenteret risici og fejlkilder, før lov om varmecheck blev vedtaget af Folketinget, står der i beretningen.

Inden loven om varmecheck blev vedtaget, var de mange fejlkilder forbundet med udbetalingsmodellen blevet oplyst. Man benyttede nemlig Bygnings- og Boligregistret - også kaldet BBR - som en af datakilderne, der er smækfyldt med fejl.

Derudover fik man også skrevet ind i loven, at hvis man fik varmechecken på de 6.000 kroner forkert udbetalt, skulle de ikke betales tilbage til statskassen.

'Man har holdt sig inden for rammerne'

Og det er nogle af grundende til, at Statsrevisorerne kalder forløbet tilfredsstillende.

- Når vi ikke udtaler en hård kritik i den her sag, men faktisk siger, at det helt grundlæggende er tilfredsstillende, så er det fordi, vi kan se, at de politikere, der har truffet beslutningerne, har haft det rigtige vidensgrundlag.

- De er blevet gjort opmærksom på alle de risici, der var forbundet med den valgte metode, siger Mette Abildgaard (K), der er formand for Statsrevisorerne.

Mette Abildgaard (K), formand for Statsrevisorerne. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Men hvordan kan I alt i alt sige, at det her har været et tilfredsstillende forløb, når man kan se, at sådan et stort millionbeløb er blevet udbetalt forkert?

- Vi er som statsrevisorer Folketingets vagthund, og det er vores opgave at sikre, at beslutninger bliver udmøntet, som Folketinget beslutter det. Og her er beslutningen blevet udmøntet, som Folketinget besluttede det. Der har været en fejl i forhold til husstandsindkomsten, som har betydet, at cirka 83 millioner er blevet udbetalt, der ikke burde være blevet udbetalt.

- Men vi kan ikke kritisere hårdere, fordi man ret beset har holdt sig inden for rammerne af det, et flertal i Folketinget har besluttet, siger Mette Abildgaard.

Det er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne, der står bag aftalen om varmecheck.

'Kritisabelt'

Varmechecken på 6.000 kroner blev udbetalt i august sidste år til godt 411.000 husstande som en hjælp til de høje energiregninger.

Siden hen er det kommet frem, at mange af de husstande slet ikke skulle have haft en varmecheck.

Derudover blev det i sidste måned opdaget, at yderligere 83 millioner kroner var blevet udbetalt forkert på grund af fejlberegninger i husstandsindkomster.

Det er de to summer, der giver beløbet på 147 millioner kroner, som Statsrevisorerne nu bekræfter efter en gennemgang af forløbet.

Og det er formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bestemt ikke tilfreds med.

- Det er jo meget kritisabelt. Der er så mange danskere, folkepensionister og andre, som er virkelig hårdt spændt for på grund af inflationen, siger han og fortsætter:

- Og det, at man så kan sende så mange millioner i den forkerte retning, synes jeg virkelig, er forargeligt. Især i forhold til dem, som ikke har fået noget, men som faktisk har brug for det.

Morten Messerschmidt er uenig i Statsrevisorernes vurdering - se mere i videoen nedenfor.

DF's formand bliver bakket op af Steffen Frølund, der er forsyningsordfører i Liberal Alliance.

- Det er jo et alt for stort beløb, og det er penge, som ville ligge bedre i danskernes egne lommer, end at blive sendt forkert rundt i et check-system. Så jeg synes, vi skal standse det her med at bruge check som værktøj, og så skal vi lade danskerne beholde nogle flere af deres egne penge i stedet for, siger han.

To har betalt tilbage

Fordi så mange uberettiget fik udbetalt varmechecken, kan man tilbagebetale de 6.000 kroner, hvis det lyster. Indtil videre er der to, der har benyttet sig af den mulighed.

Og udover at mange forkert fik udbetalt varmechecken, var der også mange, som egentlig var berettiget, der ikke fik de 6.000 skattefrie kroner ind på bankkontoen.

Derfor åbnede Energistyrelsen for en supplerende ansøgningsrunde, hvor borgere kunne ansøge om at få udbetalt varmechecken.

Her har godt 34.000 ansøgt, hvor forventningen er, at udbetalingen påbegyndes i løbet af juni måned, oplyser Energistyrelsen.

Energistyrelsen kan ikke sige, hvor mange af de 34.000 der forventes at få udbetalt varmechecken.