141 folketingskolleger stemte Inger Støjberg i rigsretten

Folketinget vedtog tirsdag danmarkshistoriens blot sjette rigsretssag.

Folketinget stemte tirsdag for en rigsretssag mod Inger Støjberg (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Folketingsmedlem og tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V) skal stilles for en rigsret.

Det står klart, efter at et flertal i Folketinget i dag formelt har vedtaget at rejse sagen. For rigsretssagen stemte 141, mens 30 folketingsmedlemmer var imod.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, overdrager nu sagen til Rigsrettens formand, højesteretspræsident Thomas Rørdam.

Det er den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og den anden inden for de seneste 100 år.

- Jeg har ikke flere kommentarer i dag, sagde Inger Støjberg (V) til DR Nyheder, efter at hun havde forladt folketingssalen.

Kommission: Ulovlig instruks

Sagens omdrejningspunkt er en instruks om at adskille asylpar, som Inger Støjberg gav i 2016. Kort før jul udkom Instrukskommissionens delberetning, der slog fast, at instruksen var ulovlig.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Rigsretssagen blev vedtaget efter en timelang debat, hvor blandt andre tidligere Venstre-statsminister og nuværende løsgænger Lars Løkke Rasmussen var på talerstolen.

Han anbefalede, at folketingsmedlemmerne stemte imod rigsretssagen mod Inger Støjberg (V).

Han er modstander af en rigsret, for han tror ikke, Støjberg vil blive dømt.

- Man anlægger ikke en rigsretssag for at finde ud, om der kan straffes. Man anlægger en rigsretssag, hvis man føler sig overbevist om, at det kan føre til domfældelse, sagde han.

Støjberg takkede for støtte

Undervejs i debatten var Inger Støjberg selv på talerstolen. Hun slog endnu engang fast, at rigsretssagen for hende er ‘den ultimative mistillidserklæring og takkede for en ‘massiv støtte’ fra danskerne.

- I drømmer simpelthen ikke om, hvor meget det har rørt mig. Tusind, tusind tak, lød det fra Støjberg.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.

Debatten blev langvarig, da særligt folketingspolitikere fra Dansk Folkeparti havde kommentarer undervejs. Folketingsformand Henrik Dam Kristensen (S) ringede ind klokken 13. Klokken 16.35 var afstemningen gennemført.

- Jeg synes det var godt, at der var så mange, der tog ordet og støttede Inger Støjberg undervejs. Resultatet var givet på forhånd. Det kunne vi ikke gøre noget ved, sagde Pia Kjærsgaard (DF) efterfølgende.

De fire nordatlantiske mandater deltog ikke i afstemningen. Fraværende var også Troels Lund Poulsen (V), der er i coronaisolation samt Nicolai Wammen (S, på barsel), Simon Kollerup (S, sygemeldt) samt Jens Rohde (Uden for folketingsgrupperne).

Artiklen er opdateret med kommentarer fra politikere, lynanalyse samt oplysning om fraværende ved afstemningen.

Rettelse kl. 18.38: Folketinget oplyser, at Uffe Elbæk og Sikandar Siddique ved en fejl er noteret som fraværende. Deres stemme er ført til notat, og de er for en rigsretssag. Dermed er der 141 for og 30 imod.