Lige siden Tommy Ahlers (V) tiltrådte som uddannelses- og forskningsminister, har han haft som mission at kigge karaktersystemet efter i sømmene.
Han har på én gang villet gøre op med den stress- og perfekthedskultur, nogle unge kæmper med, og samtidig belønne den ekstraordinære indsats.
Nu har ministeren løsningen: Dels nedsætter han en arbejdsgruppe, som blandt andet skal undersøge muligheden for at indføre flere karaktertrin, dels indføres karakteren 12+.
- Vi vil generelt gerne have en karakterskala, der får de unge til at turde noget. Hvis man skal have 12 i dag, skal man bare gøre det fejlfrit, man skal ikke turde noget.
- Med 12+ laver vi en ny udmærkelse på toppen, som du kun får, hvis du tør noget, bringer dig selv i spil og gør noget ekstraordinært, siger han.
'Ingen er perfekte'
Karakteren 12+ vil ikke tælle som mere end et 12-tal, når karaktergennemsnittet gøres op, men ministeren tror alligevel, at den vil motivere de studerende til at tænke anderledes.
- Det er med til at sende et signal til de unge om, at hvis du vil have det højeste, så skal du også turde noget, og det er altså vigtigt, fordi uddannelse og læring handler om mod og nysgerrighed, siger Tommy Ahlers.
Som den eneste karakter vil 12+-tallet blive ledsaget af en begrundelse for topkarakteren på karakterbeviset.
En anden ting, som ekspertgruppen skal undersøge, er, hvordan man fremover kan give karakterer baseret på de ting, den studerende gør godt, frem for på de fejl, den studerende laver.
- Hvis vi går rundt og prøver at være perfekte, så lærer man ikke noget og man bliver stresset, for der er ingen, der er perfekte. Vi tror på, at ved at ændre karaktergivningen kan vi løsne op for det, siger ministeren.
Studerende: En god idé
Det er ikke kun uddannelses- og forskningsministeren, der er utilfreds med 7-trinsskalaen.
Det er de studerende også. I hvert fald dem, som DR Nyheder taler med.
Både Alexander Holtem og Mia Amalie Christiansen læser en finansbachelor - han på Copenhagen Business Academy og hun på Professionshøjskolen UCN.
De er begge positive over for idéen om en ekstra god karakter til den ekstra gode præstation.
- Hvis der var et ekstra plus at hente på 12-tallet, fordi man udfolder sig lidt mere kreativt, giver det måske motivation til at se lidt anderledes på tingene, i stedet for bare på hvad der står i lærebogen, siger Mia Amalie Christiansen.
Alexander Holtem oplever, at der er gået inflation i den nuværende topkarakter.
- Lige nu er der rigtig mange, der får 12, og det er svært at sammenligne sig med andre og se, hvordan man har udmærket sig.
De er enige om, at flere karaktertrin kunne afhjælpe det pres, de mærker for at få 10 eller 12.
- Det kunne gøre, at selv om du ikke får det 12-tal, så får du måske et 11-tal eller et 8-tal. Det kunne også give lidt mere ro i maven og i sindet, når man går til eksamen, for et 9-tal er også fint, når springet ikke er så stort, siger Alexander Holtem.
Uddannelses- og forskningsministeren regner med, at de nye karakter-tiltag vil blive indført i 2021.
Sådan er forskellen på 12-trins- og 7-trinsskalaen: