Whistleblower til Folketinget: Flere selskaber var falske

Han sendte fire rapporter om hvidvask til Danske Bank, men banken gjorde ingenting.

Whistleblower Howard Wilkonson fortalte i dag offentligheden om gentagne advarsler til Danske bank.

Der var ingen alarmklokker, der ringede hos den daværende chef for handelsafdelingen i Danske Banks estiske filial i i 2012.

Men da en stor amerikanske bank bad om at få lukket en konto med henvisning til hvidvaskproblemer hos den estiske filial, begyndte Howard Wilkinson selv at undersøge sagen. Og i de efterfølgende måneder sendte han intet mindre end fire hvidvaskrapporter til Danske Bank i København. Det forklarede han i dag på en offentlig høring i Folketinget.

- Først om én virksomhed i december 2013. Og så tænkte jeg: Var det her bare et enkeltstående tilfælde? Eller var der noget systematisk i det her? Så i januar 2014 kiggede jeg på de tre største britiske kommanditselskaber, som var de mest profitable i Danske Bank i Estland. Det var meget interessant, for de var alle falske virksomheder, lød det fra den tidligere bankchef, som nu er whistleblower.

Samme kontoradresse

De tre virksomheder havde alle kontoradresse i Storbritannien. Det fik den 47-årige brite til at sende en rapport om sagen til Danske Banks i København.

Derefter gravede han videre og besluttede sig for at kigge på de tolv største kommanditselskaber, som var registreret på en adresse i det nordlige London.

- Alle var meget profitable for banken. De var også alle sammen falske virksomheder, fastslog han på høringen.

Howard Wilkinson indsendte en fjerde og sidste rapport lige inden han forlod sit job som handelschef i Estland i april 2014. Men ingen af hans rapporter gjorde - ifølge ham selv - indtryk på hans arbejdsgiver i Danmark.

- Problemet var, da vi nåede april 2014, at det var ret tydeligt, at banken ikke havde tænkt sig at gøre noget. Efter tre måneder var der ingen af de konti, jeg havde peget på, der var blevet lukket, forklarede han.

Lukket mund med fortroligshedsaftale

I 2014 advarede Howard Wilkinson Danske Bank om, at han ville indgive sin egen rapport til de estiske myndigheder.

- Så fik jeg at vide, at jeg kunne få et gyldent håndtryk, men skulle underskrive en fortrolighedsaftale. Aftalen blev udarbejdet af højtstående dansk advokat, som fløj hertil. Det var tydeligt, at hans endnu højerestående chef havde godkendt den, vurderede Howard Wilkinson.

BLÅ BOG OM HOWARD WILKINSON

  • Howard Wilkinson er 47 år.

  • Han er britiske statsborger og uddannet i matematik fra Oxford University

  • I 2006 kom til den finske bank Sampo Bank, som kort efter blev overtaget af Danske Bank.

  • I 2007 til april 2014 var han chef for handelsafdelingen i Danske Banks estiske filial.

  • Han advarede Danske Banks ledelse fire gang om problemer med hvidvask i den estiske filial.

  • Han forlod sin stilling i Danske Bank i april 2014 efter at have underskrevet en fortrolighedsaftale.

  • I september måneder trådte han frem i Berlingske som den whistleblower, der havde fortalt om problemerne med hvidvask i Danske bank. Det skete efter, et estisk medie havde afsløret hans navn.

  • I dag lever han med sin familie i England.