Det går godt i dansk økonomi, og det vil kunne mærkes i lønningsposen de kommende år.
Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd i deres forårsrapport om landets økonomi.
Når der er gang i hjulene, har virksomhederne brug for at ansætte flere medarbejdere, og den stigende efterspørgsel på folk med de rette kundskaber forventes at sætte tempoet op på lønstigningerne.
- Det forventede pres på arbejdsmarkedet skønnes at lede til større lønstigninger, skriver vismændene.
Danskerne har gennem en årrække har fået forholdsvis lave lønstigninger. I 2017 lød timelønsvæksten fratrukket den forventede inflation på blot 0,8 pct., mens den i 2018 vil tage et spring op til en fordobling på 1,6 pct. og i 2019 1,5 pct.
'Lønnen kan gå for højt op'
Finansminister Kristian Jensen (V) advarede i går i forbindelse med fremlæggelsen af regeringens tilbagevendende økonomiske redegørelse, at et pres på arbejdsmarkedet og medfølgende hurtige lønstigninger vil kunne skade dansk økonomi.
- Lønnen kan gå for højt op, så dansk økonomi bliver overophedet. Det så vi tilbage i 2007 og 2008, og det skal vi passe på igen. Vi skal holde dansk økonomi i balance,” sagde Kristian Jensen.
Regeringens opgave bliver at sikre tilstrækkeligt med hænder på arbejdsmarkedet, til at lønningerne ikke stiger usundt meget, sagde finansministeren.
Fra virksomhedernes side kan stigende omkostninger til løn gøre deres varer dyrere i forhold til de udenlandske konkurrenter, men vismændene er ikke bekymrede på det nuværende grundlag og mener, at der er plads til moderate lønstigninger:
- Virksomhedernes konkurrenceevne er i udgangspunktet god, og derfor er det ikke et problem, hvis et stigende pres på arbejdsmarkedet fører til lidt højere lønstigninger.
Netop fremgangen i dansk økonomi var et af hovedargumenterne for øgede lønstigninger i de nyligt overståede forhandlinger om de offentligt ansattes overenskomster de kommende tre år.
På det private arbejdsmarked opfordrede chefforhandlere på industriens område til at arbejdsgiverne i lønforhandlingerne på de enkelte arbejdspladser rundt omkring i landet giver de ansatte del i fremgangen i dansk økonomi.
Fakta Det Økonomiske Råd
- •
Det Økonomiske Råd har til opgave at kigge dansk økonomi efter i sømmene, også på miljøområdet, og komme med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.
- •
Det Økonomiske Råd består af 25 medlemmer. Det er repræsentanter for en række erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer, Nationalbanken, regeringen samt et antal uafhængige fagøkonomer.
- •
Rådets formandskab består af fire uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd.
- •
Vismændene er i øjeblikket professorerne Michael Svarer, Aarhus Universitet (overvismand), Carl-Johan Dalgaard og Lars Gårn Hansen, Københavns Universitet, og Torben Tranæs, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
- •
Kilde: Det Økonomiske Råd