Aldrig før har så mange borgere og virksomheder anmeldt sort arbejde og socialt bedrageri til Skat.
På fire år er antallet af anmeldelser næsten fordoblet, fra 5.500 i 2010 til 9.750 sidste år, skriver Politiken onsdag.
Det fremgår af den nye aktivitetsplan for Skats arbejde og projekter i 2014. En plan, der også lægger op til en kraftig oprustning af indsatsen mod sort arbejde og socialt bedrageri.
Samtidig gør Skat det nemmere for borgerne at anmelde sort arbejde uden at blive afsløret.
Man kan anmelde anonymt
Som reglerne fungerer i dag, kan det ikke lade sig gøre at anmelde naboen, genboen eller kollegaen anonymt, hvis anmeldelsen er sendt på en mail.
Her har myndighederne nemlig pligt til at udlevere den mail, der er grundlaget for anmeldelsen, hvis den anmeldte person beder om det. Dermed bliver det afsløret, hvem der står bag anklagerne.
Nu bliver systemet lavet om, oplyser Skats indsatsdirektør, Erling Andersen.
- Vi er klar med en digital anmeldelsesblanket på vores hjemmeside, hvor borgere og virksomheder er garanteret anonymitet, siger Erling Andersen til Politiken.
Han understreger at den nye mulighed ikke skal opfattes som en ekstra opfordring til borgerne om at anmelde hinanden.
- Vi er helt neutrale. Men vi kan konstatere, at borgere kan kommer galt af sted, fordi de tror, at deres anmeldelse er anonym, når de sender den per mail.
Turbo på indsatsen
Ifølge den nye indsatsplan for Skats arbejde i 2014 bliver der også sat ekstra turbo på indsatsen mod de danskere, der forsøger at undgå skattebetalingen ved at skjule formuen i et skattelyland.
Og som noget nyt indfører Skat en permanent, gennemgribende kontrol af de danskere, der flytter til og fra Danmark.
- Vi lever i en global verden, hvor stadig flere borgere krydser grænserne for at arbejde. Her er det vores opgave at sikre, at der bliver afregnet den korrekte skat, siger Erling Andersen.
I afdelingen for nye projekter vil skattemyndighederne også kigge dybt i regnskaberne hos de virksomheder, der har fået et revisorforbehold, som kan have betydning for skattebetalingen. Dem er der omkring 2.600 af, viser Skats foreløbige optælling.
/ritzau/