EUs ny konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil afslutte de fire store sager om ulovlig statsstøtte, der for nylig er åbnet mod Irland, Holland og Luxembourg, inden hun tager fat på de mange nye omstridte aftaler om skatteunddragelse, der er afsløret i Luxleaks-sagen.
Det siger hun tirsdag efter sit første møde med EU-Parlamentets økonomiudvalg.
Parlamentarikerne stillede hende byger af spørgsmål om Luxembourg-affæren, der blev afsløret sidste uge.
Lukrative skatteaftaler
Den omfatter lukrative skatteaftaler mellem hundreder af store selskaber som Ikea og Amazon og Luxembourgs regering, indgået i årene 2002-2010.
- Når vi har gjort de fire sager færdige, er vi meget klogere, og så kan vi mere effektivt se på resten af materialet. For at komme videre er vi nødt til at få flere afgørelser fra Luxembourg for at få det fulde billede, siger Vestager.
Aftalerne er indgået, mens EU-Kommissionens nye formand, Jean-Claude Juncker, var enten finansminister eller regeringschef i hertugdømmet. Margrethe Vestager skal derfor som kommissær i givet fald undersøge sin egen chef, hvilket mange finder uholdbart.
Fri hænder til Vestager
Det gør Vestager ikke.
- Jeg har jo frie hænder til at gøre det, der skal til. Nemlig at gøre de fire sager færdige og derfra finde ud af, hvordan vi så kommer videre med alle de andre spørgsmål, der er stillet.
Lederne af de politiske grupper i EU-Parlamentet vil onsdag bede om, at dagsordenen bliver tilføjet en debat med EU-Kommissionen og Ministerrådet om forlydenderne om de hemmelige aftaler, der favoriserer multinationale firmaer.
Vestager erklærer sig parat til at svare på spørgsmål om Luxleaks-sagen i EU-Parlamentet. Hendes sandsynlige følgesvend bliver den franske økonomikommissær, Pierre Moscovici.
Vi må stå sammen
Socialdemokraten Jeppe Kofod mener, at Vestager svarede godt for sig i økonomiudvalget og erkendte, at vi har et stort problem med unfair konkurrence i Europa.
- Det er vigtigt, at der er den erkendelse på de øverste etager i kommissionen. Nu må vi stå sammen fra kommissionens og parlamentets side og udnytte det momentum, der er, til at gøre op med unfair statsstøtte og at få lukket skattehullerne, siger Kofod.
Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er dybt bekymret over, at der åbenbart ikke er opsat vandtætte skotter, som sikrer, at undersøgelsen af Luxembourg ikke bliver påvirket af Juncker.
/ritzau/