Det har ikke været nemt at drive et flyselskab de seneste år.
For med corona har mange fly været nødsaget til at stå solidt plantet på jorden, og passagererne har måttet blive hjemme.
Derfor skulle der spares nogle steder, og det resulterede i, at mange mistede deres job. For eksempel blev 5.000 medarbejdere fyret fra det danske luftfartsselskab SAS, hvoraf 1.700 af dem var danske.
Udover at fyre folk blev mange medarbejdere også hjemsendt fra SAS.
Over 500 kabinefolk ansat i hovedselskabet SAS Scandinavia valgte frivilligt at gå på orlov uden løn i to år for at undgå afskedigelser med den overbevisning om, at de kunne vende tilbage, når flyene igen kom på vingerne.
Det sparede SAS for at betale løn i opsigelsesperioden.
Men nu, hvor flyene igen er begyndt at rulle ud af landingsbanerne, har knap 300 af de over 500 kabinemedarbejdere fået at vide, at de ikke kan vende tilbage, når deres orlovsperiode udløber i juni.
De kan nu forvente en opsigelse via et brev på e-Boks, der bliver sendt ud i dag.
Det fortæller formanden i fagforeningen Cabin Attendants Union, Christa Ceré.
- Vi står med en aftale, der nu er brudt fra SAS' side, da de har valgt ikke at kalde kollegerne tilbage, i takt med at produktionen er kommet i gang igen, siger hun.
Og hun er meget uforstående over for situationen.
- Vi oplever det helt urimeligt. Vi står nu og skal tage afsked med 300 rigtig gode, loyale kollegaer, der reelt burde have været jobs og plads til. Måske ikke dem allesammen, men i hvert fald en stor del, siger Christa Ceré.
Ansætter nye kabinefolk
Samtidig med, at SAS varsler opsigelser for de knap 300 kabinefolk, ansætter selskabet nye kabinemedarbejdere i nyoprettede datterselskaber - SAS Connect og SAS Link.
- Vi forsøgte at lave en fælles løsning, men jeg havde ikke forestillet mig, at SAS ville løbe fra den og begynde at nyrekruttere til to bemandingsbureauer, siger Christa Ceré og fortsætter:
- Jeg synes, det er utroligt urimeligt, og de har på sin vis misbrugt coronakrisen til at lave denne manøvre.
Kan dette være et resultat af, at I har stået benhårdt på jeres vilkår og ikke har imødekommet SAS nok?
- Er der noget, vi har gjort, er det netop det. Vi har gennem to årtier været igennem flere spareplaner og har flere gange reduceret i vilkår, arbejdstid og løn. Vi har en meget konkurrencedygtig overenskomst med SAS, siger Christa Ceré.
Ifølge fagforeningen Cabin Attendance Union kommer medarbejderne i de to nye datterselskaber på en dårligere overenskomst med en lavere løn, end den medarbejderne på orlov har.
De opsagte medarbejdere kan søge job i de nye datterselskaber, men det er ikke noget, Cabin Attendants Union anbefaler.
- Det er aldrig rart at blive opsagt, men det betyder også, at de skal starte forfra. De skal søge deres stilling på ny, de medtager ingen anciennitet, og de kommer over på en overenskomst med forringet løn og ansættelsesvilkår, siger Christa Ceré.
Hør i videoen nedenfor, hvordan Cabin Attendants Union oplever sagen.
'Vi følger aftalen'
Selv mener SAS ikke, at selskabet bryder en aftale.
I et skriftligt svar til DR Nyheder skriver SAS, at kabinepersonalet på orlov er blevet lovet en genansættelse i det omfang, SAS Scandinavia har haft behov for at genansætte personale.
- Det er en proces, der er i gang i overensstemmelse med den aftale, vi indgik i begyndelsen af pandemien, da vi måtte afskedige mange af vores medarbejdere. Disse opsigelser gælder for SAS Scandinavia, og vi følger den aftale, vi har indgået med disse medarbejdere, skriver SAS.
- Link og Connect er to separate selskaber, og den aftale, vi indgik med kabinemedarbejderne, der gik på orlov, har intet med disse selskaber at gøre. De har orlov fra SAS Scandinavia, skriver de videre.
SAS bekræfter, at knap 300 medarbejdere har fået et opsigelsesbrev, og 180 medarbejdere er vendt tilbage under orlovsperioden.