Undersøgende journalister: Sådan gør vi med Panama-læk

Hvem bliver afsløret offentligt og hvem gør ikke i forbindelse med lækagen fra Panama?

Det var de to tyske journalister Frederik Obermaier (venstre) og Bastian Obermayer (højre), der fik dokumenterne i første omgang. Sammen med deres medie, "Sueddeutsche Zeitung", besluttede de at dele datamaterialet med en sammenslutning af undersøgende journalister. (Foto: © Christof Stache, Scanpix)

Forretningsfolk, politikere og andre offentligt kendte personer holder vejret i disse dage. For hvem bliver den næste, der rammer mediernes nyhedsudsendelser og forsider?

Den enorme mængde af data – helt præcist 2,6 terabyte – ligger i hænderne på en særlig udvalgt skare af undersøgende journalister, der er en del af den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, forkortet ICIJ.

Skatteundragere skal stilles til ansvar

På ICIJ’s hjemmeside er der offentliggjort en FAQ, hvor ICIJ selv stiller og svarer på hyppige spørgsmål stillet til dem i forbindelse med lækagen kaldet, der er blevet døbt Panama Papers. Her kommer et uddrag af de mest interessante spørgsmål og svar:

Hvorfor har ICIJ ikke offentliggjort alle dokumenterne fra Panama Papers?

"Vi er sammenslutning af internationale undersøgende journalister, der rapporterer historier, der er i offentlighedens interesse. Panama papirerne afslører markante fejlkonstruktioner i offshoreøkonomien.

De afslører, hvordan politikere, banker, kriminelle og sportsstjerner udnytter, at skattelylandene tilbyder diskretion og i nogle tilfælde bryder loven. Vi vil stille de involverede i offshoreindustrien til regnskab for deres handlinger i offshoreindustrien, der har længe opereret i det skjulte.

Andre dele af er af privat karakter og har ikke offentlighedens interesse. ICIJ vil ikke offentliggøre personfølsomme data i massevis, men vil fortsætte med at bearbejde dokumenterne sammen med dets mediepartnere."

Vil ICIJ offentliggøre en database, hvor personer og virksomheders navne fremgår?

"I starten af maj vil ICIJ offentliggøre navnene på mere end 214.000 offshoreenheder, der er blevet konstrueret med advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp. Vi vil også offentliggøre navnene på folk, der er forbundet til disse offshorevirksomheder. Direktører, aktionærer og andre begunstigede.

Navnene har forbindelser til mere end 200 lande og vil blive tilføjet til Offshore Leaks databasen, der blev offentliggjort i 2013.

Databasen indeholder allerede mere end 100.000 dokumenter, som ICIj modtog i et tidligere læk."

Vil ICIJ dele dokumenterne fra Panama Papers med regeringer?

"ICIJ politik er, at vi ikke videregiver materiale af denne her karakter til regeringer. ICIJ har ikke retshåndhævelse og er ikke en statslig afdeling. Vi er en uafhængig organisation af journalister, der tjener vores medlemmer, det globale fællesskab inden for undersøgende journalistik og offentligheden."

Skal jeg antage, at alle der er nævnt i dokumenterne er involveret i skatteunddragelse?

"Nej. Der er legitime grunde til at oprette et offshore-selskab, og mange mennesker, svarer den skat, som skattemyndighederne kræver."