Udlændinge stikker af fra SU-regningen: Gælden er steget til 1,3 milliarder kroner

- Det er kritisabelt, at man ikke betaler, siger skatteminister.

Skatteminister Jeppe Bruus fortæller, at man også forsøger at inddrive gælden, når de udenlandske studerende er rejst igen. (Foto: © Jonathan Damslund/Ritzau Scanpix)

Skiftende regeringer har i årevis kæmpet med at inddrive SU-gæld fra udenlandske studerende, og problemet er endnu ikke løst. Nærmere tværtimod.

Faktisk stiger udlændingenes samlede gæld hurtigere end vandstanden i Limfjorden under et stormvejr.

På tre år er den misligholdte SU-gæld nemlig vokset fra i alt 800 millioner kroner til 1,3 milliarder, og lige nu er der 18.000 udlændinge, som har en gæld til skattefar.

Af dem er omkring 5.000 rejst ud af landet med en gæld på knap 350 millioner kroner.

Det viser tal fra Gældsstyrelsen fra november sidste år, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Det får harsk kritik fra to skatteordførere på hver sin side af den politiske midte.

- Skiftende ministre har lovet bod og bedring, men der er stadig noget at komme efter, siger Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne.

- Hvis ikke Skatteministeriet er i stand til at indkræve pengene retmæssigt, så skal man heller ikke blive ved med at betale dem ud. Vi er nødt til at sikre os, at den tilbagebetaling kan foregå efter nogle regler, som også gør, at folk kan betale pengene tilbage, siger han videre.

Hos SF mener de, at der skal findes fælles fodslag i EU, så de studerende ikke bare kan stikke af uden at betale ved kasse ét uden konsekvenser

Udenlandske studerende skal dog stadig have mulighed for at få SU i Danmark, mener skatteordfører Sigurd Agersnap.

- Reglerne er sådan, at hvis man tilbyder det til danske studerende, så skal man også tilbyde det til udenlandske studerende. EU-kommissionen har sagt meget tydeligt, at det er en del af den frie bevægelighed for studerende. Derfor skal vi også finde en løsning på at indkræve lånene, siger han.

Minister: Vi gør, hvad vi kan

Problemet med at inddrive misligholdt SU-gæld fra udenlandske studerende er ikke nyt.

I 2018 igangsatte daværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), en syv-punktsplan, der skulle "styrke inddrivelse af SU-gæld i udlandet".

- Danmark skal ikke være en gavebod, hvor vi lader udenlandske studerende slippe for at betale deres gæld, sagde han dengang.

Det virker dog ikke til, at de udenlandske studerende har været synderligt imponeret af syv-punktsplanen. For siden planen blev fremlagt, er der blevet føjet millioner og atter millioner til den samlede skattegæld.

Så fire år efter syv-punktsplanen er udlændinges SU-gæld stadig et klart fokuspunkt på Christiansborg, forsikrer skatteminister Jeppe Bruus (S).

- Det er da kritisabelt, at man ikke betaler det, man skylder, og det er også irriterende, fordi det er svært at inddrive den gæld, når udlændinge rejser ud af landet.

- Derfor er det noget, som vi følger meget med og også gør, hvad vi kan for at få inddrevet gælden, mens de er i landet, men selvfølgelig forsøger vi også at styrke inddrivelsen, når de er rejst ud, siger skatteministeren.

Begrænsede muligheder

Hvorfor går det så dårligt, så gælden bare vokser og vokser, selv om man har haft fokus på det i flere år?

- Det er nok et udtryk for, at det er svært. Vi har haft problemer med gældssystemet, som er på vej til at blive bedre, og så er det ekstra svært, hvis folk rejser ud af landet, siger han.

Hvad kan I gøre for at gå efter de 13.000 skyldnere, der stadig bor i Danmark, så de ikke rejser ud og efterlader en regning?

- Så længe de er inden for Danmarks grænser, så har vi ligeså god mulighed for at inddrive deres gæld, som man har med alle andre danske statsborgere, så der har vi en opgave, som kommer til at interessere mig for, siger Jeppe Bruus.

5.000 af de udenlandske SU-skyldnere er rejst. Ser vi nogen sinde de penge igen?

- Der er muligheder for at få inddrevet pengene igen, men de er begrænsede. Jeg må være ærlig at sige, at det bevæger sig langsomt fremad, siger skatteministeren.

Selv om udlændinge efterlader en enorm SU-gæld, så er udenlandske studerende faktisk en overskudsforretning for den danske statskasse.

En analyse, fagforeningen IDA har lavet, viser, at internationale dimittender mellem 2007 og 2020 har leveret et nettobidrag til den danske samfundsøkonomi på 26,8 milliarder kroner.