Uber-chauffører under lup: Skattestyrelsen tjekker 4.500 borgeres årsopgørelser

Tidligere kontrol har vist, at 99 ud af 100 ikke har betalt skat.

Amerikanske Uber blev grundlagt i San Francisco i Californien i 2009. Tre år senere rullede kørselstjenesten ud i hele verden. I 2017 var det dog slut med Uber i Danmark. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Scanpix)

Tidligere chauffører for den platformsbaserede kørselstjeneste Uber, der ikke længere findes i Danmark, risikerer skattesmæk og muligvis bøder.

Efter at have modtaget oplysninger fra de hollandske skattemyndigheder er Skattestyrelsen herhjemme i øjeblikket ved at gennemgå 4.500 skatteborgeres årsopgørelser for 2016 og 2017.

- Vi undersøger, om de personer har betalt skat af de penge, de har tjent. Det gør vi ved at holde de oplyste indtægter op mod det, de selv har angivet, siger underdirektør i Skattestyrelsen Camilla Hesselby.

Fra kollegerne i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkontor, har Skattestyrelsen helt konkret modtaget oplysninger om navne og registreringsnumre på de chauffører og biler, der tidligere har kørt for Uber i Danmark.

Skattepligtig indkomst: 300 millioner kroner

Ifølge Skattestyrelsen havde chaufførerne i de to pågældende skatteår - 2016 og 2017 - indtægter for 300 millioner kroner fra kørselstjenesten.

- Det er alt for tidligt at sige noget om, hvorvidt de har betalt skat. Men hvis vi kan se, at der er noget, der umiddelbart virker som om, det ikke stemmer overens med det, de har selvangivet, så vil vi tage kontakt, siger Camilla Hesselby.

Det er ikke første gang, Skattestyrelsen modtager oplysninger fra Holland om Uber-chauffører efter kørselstjenestens etablering i Danmark i 2014.

Tre ud af fire betalte ikke skat

Sidst det skete, drejede det sig om indkomster fra de første to år - og her viste det sig, at forsvindende få af Uber-chaufførerne havde betalt skat af deres indkomst.

- På daværende tidspunkt lavede vi kontrol med omkring tre fjerdedele af de sager, vi fik ind. Og der viste det sig faktisk, at i op mod 99 procent af sagerne var der ikke betalt korrekt skat og moms, siger Camilla Hesselby.

Så stort et omfang venter Skattestyrelsen dog ikke at finde denne gang.

- Vi har en forhåbning om, at der vil være flere personer end sidst, der har betalt deres skat. Blandt andet på baggrund af al den debat, der har været på det her område.

Prøvesager åbnede for bøderegn

Samarbejdet mellem Skattestyrelsen og de hollandske skattemyndigheder førte i 2017 til, at fire tidligere Uber-chauffører blev idømt bøder fra 40.000 kroner til 486.000 kroner.

Landsretten havde tidligere slået fast, at det var ulovligt at køre for den amerikanske kørselstjeneste i Danmark.

I sidste instans nåede Højesteret frem til, at Uber havde brudt taxaloven og ikke kunne påberåbe sig at være en samkørselstjeneste.

Dommen i de fire prøvesager førte til sigtelse mod en lang række Uber-chauffører for brud på taxaloven.

Her endte 641 af dem med at få en efterregning fra skattevæsenet.

Uber lader døren stå på klem

Uber lukkede ned i marts 2017 i Danmark som følge af kravene i en ny taxalov.

Selskabet havde på det tidspunkt over 2.000 chauffører og over 300.000 brugere i Danmark.

Siden da er den amerikanske kørselstjenestes tilstedeværelse i Europas byer blevet vanskeliggjort af en afgørelse fra EU-Domstolen.

I december 2017 slog domstolen fast, at Uber ikke er en informationstjeneste, men en transportvirksomhed, som skal underlægges regler på transportområdet.

Kørselsestjenesten meldte dog sidste sommer ud, at den havde lært af fortiden og ikke anså den danske dør for helt lukket for en senere tilbagevenden.