Trump: Centralbank-direktør er som en golfspiller, der ikke kan 'putte'

USA's præsident lægger yderligere pres på for at få sat landets rente ned.

I et tweet langer den amerikanske præsident, Donald Trump, ud efter sin centralbank-direktør, Jerome Powell. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Det var en historisk begivenhed, da USA for få uger siden sænkede renten.

For første gang siden finanskrisen i 2008 gik den såkaldte styringsrente ned og ikke op.

Og nu lægger den amerikanske præsident, Donald Trump, yderligere pres på USA's centralbank, The Federal Reserve, for at renten igen skal sættes ned.

I et tweet langer præsidenten ud efter centralbankens direktør, Jerome Powell, som Trump sammenligner med en spiller, der ikke kan skyde en golfbold i hul.

- Det går godt med Kina og andre handelsaftaler. Det eneste problem er Jay Powell (et andet navn for Jerome, red.) og Fed. Han er som en golfspiller, der ikke kan putte, lyder kritikken fra Donald Trump på Twitter.

Bankdirektør 'har taget fejl og skuffet'

Den amerikanske centralbank er officielt set uafhængig af præsidenten. Det har dog ikke stoppet Donald Trump i at lægge offentligt pres på banken.

Sidst, renten blev sænket, var i slutningen af juli. Dengang var Donald Trump også ude med riven, fordi han mente, at centralbanken ikke gjorde nok for at svare igen på europæiske og kinesiske rentesænkninger.

Denne gang siger præsidenten, at Jerome Powell "bør gøre det rette", hvis den amerikanske vækst skal fortsætte.

- Indtil nu har han (Jerome Powell, red.) taget fejl og kun skuffet os. Vi konkurrerer med mange lande, der har en markant lavere rentesats, og vi bør være lavere end dem, skriver Donald Trump.

Lempelig pengepolitik

  • Pengepolitik er de handlinger, som en centralbank foretager for at påvirke et lands økonomiske situation.

  • Centralbanken kan påvirke samfundsøkonomien ved at ændre på renten eller pengemængden i samfundet. Nationalbanken styrer eller påvirker dermed borgernes mulighed for at låne penge, hvilket påvirker forbruget.

  • Hvis formålet er en øget efterspørgsel, kan Nationalbanken føre en lempelig pengepolitik. Så sættes renten ned, så det bliver lettere for borgerne at låne penge. Konsekvensen er, at forbruget stiger. En øget efterspørgsel efter varer vil få produktionen til at stige, hvilket igen vil betyde øget behov for arbejdskraft. Arbejdsløsheden vil falde, men importen vil stige. Det kan føre til, at lønniveauet vil stige, så danske varer bliver dyrere at producere. Så vil efterspørgslen efter danske varer i udlandet falde, og det kan betyde starten på en negativ spiral.

'Vågn op, Federal Reserve'

Trump kritiserer videre i sit tweet, at der er et massivt væsktpotentiale, som lige nu forspildes.

- I går (var der, red.), "den højeste dollarkurs i amerikansk historie". Ingen inflation. Vågn op Federal Reserve. Et vækstpotentiale som aldrig før!, skriver præsidenten.

Tidligere har økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet problematiseret, at præsidenten lægger politisk pres på centralbankens uafhængighed.

- Problemet er, at sædvanligvis er den amerikanske centralbank meget uafhængig af det politiske system i USA, men vi har nu en præsident i USA, som meget direkte prøver at påvirke centralbankens handlinger. Det er ikke særligt hensigtmæssigt, for vi ved, at jo mere politisk indflydelse, der er på centralbankens beslutninger, jo dårligere resultat ender man med, siger han.

'Fed har ikke kuren'

1. august skrev Trump på Twitter, at kinesiske varer til en værdi af 300 milliarder dollar vil blive pålagt en told på ti procent. Kina skød tilbage med yderligere told på landbrugsvarer fra USA.

Siden har mange aktiemarkeder oplevet fald og udsving, fordi den eskalerende handelskrig har gjort mange investorer nervøse.

Men ifølge chefinvestor i det amerikanske investeringsfirma Bleakley Advisory Group Peter Boockvar, så vil mere lempelig pengepolitik fra den amerikanske centralbank ikke redde væksten, som situationen er lige nu.

- Fed har ikke kuren mod, hvad der piner os, ligesom Den Europæiske Centralbank og Bank of Japan ikke har det på dette tidspunkt, siger han til CNN.

- Der er ingen investeringer, som bliver holdt tilbage af, hvor rentesatserne er, siger Peter Boockvar videre til det amerikanske medie.

The Federal Reserve holder ligesom mange andre centralbanker møde for at drøfte renten igen i september, skriver CNN.

Amerikanske aktiemarkeder har siden begyndelsen af august oplevet fald og udsving: