Trods pres på frihandel: Globalisering er stadig et plusord i Danmark

En rundspørge til danske virksomheder viser, at langt størstedelen ønsker, at Danmark involverer sig i den internationale økonomi. Det samme gælder et flertal af danskerne.

De danske virksomheder vil gerne være en del af den globale økonomi. Kun to procent af de adspurgte mener, at "det er en dårlig ting, at Danmark er involveret i den globale økonomi." Billedet her er taget hos Grundfos i Bjerringbro. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Frihandel og globalisering er udfordrede begreber for tiden.

Men hos de danske virksomheder er der stadig tro på globaliseringen og håb for fremtiden. Det viser en ny rundspørge til knap 500 virksomheder, som Dansk Industri står bag.

Otte ud af ti virksomheder er enige i, at Danmark vinder på globalisering og ønsker, at Danmark involverer sig i den globale økonomi.

Også et flertal af danskerne glæder sig over og ønsker, at Danmark involverer sig i den globale økonomi.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion i sommer mener 58 procent af befolkningen, at globalisering er til gavn for Danmark - 13 procent er uenige.

Handel siden vikingetiden

I en tid hvor frihandlen er under pres, glæder det Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, at danske virksomheder og danskerne ser lyst på globalisering.

- Jeg tror, det ligger dybt i danskerne, at man helt tilbage fra vikingetiden har haft det i sin kultur at tage ud og indgå handler med andre. At det er der en økonomisk fordel i. Samtidig er Danmark en lille åben økonomi, der drager stor nytte af eksportmarkeder, siger han.

Ifølge Dansk Industri er omkring 735.000 danske arbejdspladser knyttet til eksport.

Hård tid for frihandel

2016 var et skidt år for frihandlen.

Et flertal af briterne stemte Storbritannien ud af EU blandt andet for at sætte en stopper for arbejdskraftens fri bevægelighed. Samtidig er den patriotiske hotelkonge Donald Trump blev valgt til præsident i USA og ønsker nu at afvikle en hel del af den samhandel, USA har med omverdenen.

Og ifølge en undersøgelse foretaget af det amerikanske analyseinstitut Pew Research er store dele af befolkningerne i Frankrig, Ungarn, Spanien og USA direkte imod, at deres lande er involverede i den globale økonomi.

- Det er en meget trist tendens. Men i takt med at USA trækker sig tilbage fra sin internationalt fremstående position, skal vi gribe muligheden for at skabe mere og tættere samhandel. Heldigvis er det også udmeldingen fra EU, som blandt andet har sat gang i at speede en aftale op med Mexico, siger Peter Thagesen.

Selv om otte ud af 10 af de adspurgte virksomheder mener, de vinder på globalisering, er de hjemmemarkedserhverv såsom byggeriet mest skeptiske over for globaliseringen. Her er det kun omkring halvdelen, som mener, at globaliseringen kommer virksomheden til gavn.

Om undersøgelsen.

  • Dansk Industris rundspørge er baseret på DI's virksomhedspanel, som består af 451 virksomheder.

  • Undersøgelsen af danskernes opfattelse af globalisering blev foretaget i sommeren 2016. Det er epinion, der står bag undersøgelsen, som har omfattet 3.000 danskere.