Trods advarsler: Farlige babyprodukter kan stadig købes på Temu

Temu har selv grebet ind over for fem millioner varer på otte måneder. Alligevel er det ikke svært at finde farlige produkter.

Temu har et tilbud til dig:

"En sød silikone klapvognssnor" til at binde i sutten, så den ikke forsvinder, når junior smider den over bord. Halv pris. Lige nu godt 12 kroner.

Det lyder billigt, men kan blive dyrt.

For børn under tre år risikerer nemlig at blive kvalt i den 52 centimeter lange silikonesnor. En sådan snor må højst være 22 centimeter, ellers kan den lave en løkke, som dit barn kan blive kvalt i.

Snoren kan købes på Temu lige nu, viser en gennemgang af DR har lavet. Og det er selvom den kinesiske e-handelsgigant allerede for fire måneder siden blev advaret af Forbrugerrådet Tænk om, at to andre lignende suttesnore ikke overholdt de gældende sikkerhedsstandarder og derfor kunne være farlige.

Sød silikone klapvognssnor på 52 centimeter.

Fjerner kun farlige ting, der bliver opdaget

Men advarslerne fra Danmark hjælper ikke ret meget, lyder det fra Esben Grønborg Geist, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

- Det, som Temu gør, hver gang vi finder et ulovligt eller farligt produkt, er at trække det tilbage igen. Problemet er så, at der er rigtig mange andre produkter, som ligner det produkt, og som vil være farlige og usikre.

De to rangler.

Udover suttesnore har Forbrugerrådet Tænk købt flere andre ting blandt andet en rangle, der har præcis de samme problemer som en tilsvarende rangle, der blev dumpet i test tilbage i august.

- Den første rangle, vi købte, den er faktisk lavet på en måde, så den kan gå ned i børns hals.

- Temu har taget den væk fra deres hjemmeside. Men man kan stadig købe den anden rangle, som ligner den temmelig meget. Og den har fuldstændig samme problem, siger Esben Grønborg Geist.

Temu: Grebet ind fem millioner gange

Forbrugerrådets kritik står i skarp kontrast til en ny såkaldt gennemsigtighedsrapport fra Temu, som er blevet afleveret til EU.

Heri fortæller den kinesiske virksomhed, at problematiske produkter hele tiden fjernes ved hjælp fra kunstig intelligens suppleret med flere end 2.500 menneskelige kontrollører.

Alene fra marts til oktober i år har Temu ifølge egne oplysninger grebet ind over for flere end fem millioner produkter, der ikke overholder regler og standarder.

Alligevel er det stadig ikke svært at finde problematiske produkter til børn på Temu. DR Nyheder har i forbindelse med vores research købt flere suttesnore, der overskrider sikkerhedsstandarden om højst 22 centimeter.

41 centimeter lang suttesnor købt af DR.

DR har derfor bedt Temu forklare, hvorfor platformen på trods af advarsler fortsætter med at sælge produkter med alvorlige sikkerhedsproblemer. Temu har undladt at kommentere de konkrete produkter, men i stedet sendt et mere generelt svar.

- Temu anvender et proaktivt overvågningssystem suppleret med manuel gennemgang for at forhindre, opdage og fjerne produkter, der ikke overholder kravene. Sælgere, der gentagne gange tilsidesætter vores platformsregler, vil blive straffet i henhold til alvoren af overtrædelserne, lyder det fra verdens næststørste e-handelsplatform.

Erhvervsminister vil lukke lovhuller

Den danske regering er dog langt fra tilfreds med Temus indsats for at holde ulovlige produkter væk fra sin markedsplads.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) bakker op bag Forbrugerrådet Tænks ønske om, at e-handelsplatforme som Temu ikke bare skal fjerne de konkrete produkter, de bliver gjort opmærksom på, men også andre tilsvarende produkter med samme problemer.

- Jeg synes, at vi skal se på, hvordan vi kan få Temu til at fjerne de produkter, som også ligner, altså tilsvarende produkter, siger han.

Men det kan kræve nye regler, lyder det.

- Det er et EU-spørgsmål. Vi har bedt EU-Kommissionen komme med et oplæg til, hvordan de huller kan lukkes, siger Morten Bødskov.

EU-Kommissionen er lige nu i gang med at undersøge, om Temu gør nok for at begrænse salget af ulovlige produkter. Der er endnu ikke sat nogen deadline for, hvornår undersøgelsen skal være færdig.

Mens forbrugerne venter på, at EU får færdiggjort sin undersøgelse, så arbejder de danske myndigheder også på at stække Temu, fortæller Morten Bødskov

- Vi gør det på flere fronter nu. Vi har jo en sikkerhedsstyrelse, som kontrollerer de produkter, der ligger på Temus hjemmeside. De er efter dem. Og de har fået flere muligheder for at styrke kontrollen.