De sidste sten blev i aftes ryddet af vejen for Skats indtog på den store scene i det amerikanske retssystem i kampen for at få en bid af de 12,7 milliarder kroner retur, som fra 2012 til 2015 blev franarret den danske stat.
Hele 14 amerikanske - og et par danske - advokater var mødt frem for at få afvist Skattestyrelsens forsøg på at holde hundredvis af mindre amerikanske pensionskasser ansvarlige for kuppet mod Danmark.
Som DR Nyheder skrev sent i aftes glippede forsøget. Der blev nemlig givet grønt lys for, at Skattestyrelsen kan køre på med hundredvis af søgsmål mod små pensionsplaner, der er sagsøgt for 5,4 milliarder kroner.
Men vi lærte også andet på retsmødet i går.
Det var nemlig første gang, at alle sagerne var samlet under den kendte amerikanske dommer Lewis A. Kaplan, som i sidste ende kommer til at afgøre skæbnen for milliarder af danske skattekroner.
- Jeg har netop spurgt min sekretær, hvor mange af de her sager, vi har, og hun kunne ikke tælle til så højt et tal, sagde Lewis A. Kaplan indledningsvist til retsmødet, der blev afholdt i The Daniel Patrick Moynihan United States Courthouse, som ligger i hjertet af Manhattan i New York City.
1. Forsvaret vil diskutere ejerskab
Ingen i sagen bestrider, at Skat har refunderet udbytteskat, som aldrig er landet i statskassen.
Men til forskel fra andre europæiske sager om formodet svindel med udbytteskat, er der i den danske sag ikke tale om store aktieudlån omkring udbyttesagen, som har gjort det svært for myndighederne at gennemskue, hvem der egentlig ejede aktien, da der blev udbetalt udbytte.
I stedet mener advokaterne, der forsvarer hundredvis af amerikanske pensionskasser, at de danske aktier faktisk godt have været på amerikanske hænder - uden nogensinde at have været det.
Og det formentlig en af de vigtigste pointer fra retsmødet i går: at sagen i høj grad kommer til at handle om ejerskab:
- Skat hævder, at de sagsøgte ikke ejede aktierne. Men hvis jeg ringede til min mægler og sagde, at jeg gerne vil købe hundredvis af 'nævn din favorit-aktie i Danmark,' hvad sker der så? Erhverver jeg så et ejerskab til aktien på et tidspunkt?, sagde Mark Allison, der er advokat for flere af de sagsøgte pensionskasser.
- Som du ved, ærede dommer, så modtager vi ikke aktie-certifikater længere. Jeg har ikke noget lager af certifikater, der siger, at jeg ejer aktier. Jeg får en erklæring fra min mægler eller en bekræftelse fra min mægler, der siger, at jeg har fået 100 aktier i X-selskabet. Men hvem ved: det reelle ejerskab kan ligge hos mægleren eller hos et depot.
2. Dommeren og bedrageriet
Pensionskassernes forsøg på at forkaste Skattestyrelsens juridiske jagt på milliarder i USA handlede om, at tekniske spørgsmål om skat ikke skal behandles ved en amerikansk domstol.
Men dommer Lewis A. Kaplan afslog, at Skattestyrelsens foreløbige sagsanlæg handler om skattetekniske spørgsmål.
De handler om bedrageri.
- Denne sag drejer sig i sin substans om, hvad der påstås at være et gigantisk svindelnummer begået af personer, der ikke engang var skattepligtige i Danmark, sagde Lewis A. Kaplan.
Skattestyrelsens udlægning kaldte Mark Allison for 'spin'. Han er sikker på, at sagen reelt vil komme til at handle om danske skattelovgivning.
Til det svarede Kaplan:
- Det er ikke spin. Skats søgsmål siger ikke noget om de ting, du forestiller dig, lød det fra Kaplan.
3. Bunkevis af forsvarsadvokater
Til stede ved gårsdagens retsmøde var hele 11 advokater, som repræsenterer de foreløbigt 176 pensionskasser, som der er anlagt sager imod for samlet 5,4 milliarder kroner.
Blandt andre Bryan C. Skarlatos, som anses som en af de absolut dygtigste skatteadvokater i New York City. Skarlatos repræsenterer en pensionskasse tilhørende Sander Gerber, som ifølge Skattestyrelsen har modtaget godt seks millioner kroner i svindelkomplekset.
Dertil kommer en række forsvarsadvokater, som repræsenterer personlige pensionskasser, men som ikke var mødt frem på retsmødet i går.
Skattestyrelsen var repræsenteret ved Sarah L. Cave fra advokatfirmaet Hughes Hubbard & Reed.
Planen var, at hun skulle bruge en halv time af dommerens tid til at forsvare Skattestyrelsens position.
Det ville blandt andet kunne give et indblik i den whistleblower, som Bagmandspolitiet i sidste uge spillede ind i sagen.
Det skete da Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, sendte et brev til dommer Lewis A. Kaplan, hvor han stillede en whistleblower, som taler med dansk politi, til rådighed for domstolen.
I stedet afsluttede Kaplan retsmødet. Han havde ikke behov for at høre argumenterne fra Skattestyrelsen.
- Jeg behøver ikke at høre fra den anden side. Jeg har til hensigt at afvise denne begæring, medmindre der sker noget radikalt i mit sind mellem nu og udstedelsen af en udtalelse. Jo længere og hårdere jeg har reflekteret over det, jo klarere forekommer dette resultat mig.
Status i sagen:
- •
Der er indgået to forlig med to amerikanske pensionskasser, der er gået med til at betale 10 millioner kroner tilbage til Danmark. Det er det fulde beløb, som de tidligere har fået refunderet.
- •
Skattestyrelsen har stævnet cirka 420 personer og selskaber, der på den ene eller den anden måde spiller en rolle i sagen.
- •
Der er anlagt sager i fem lande herunder 176 sager i USA.
- •
Der er foretaget "civile arrester" i aktiver for samlet 3,3 milliarder kroner i fire lande mod en række selskaber og personer. Arrest svarer til at beslaglægge penge eller andre værdier. Beløbet er et skøn og forbundet med usikkerhed.
- •
En domstol i Storbritannien har udstedt en international ordre om indefrysning, hvor der er opnået en kendelse om arrest for 11,2 milliarder kroner.
- •
Der er gennemført civile ransagninger i to lande, hvorved Skattestyrelsen har opnået adgang til et meget omfangsrigt materiale af betydning for de anlagte retssager.