Mens ejere af ejerlejligheder i København og Aarhus kan glæde sig over store stigninger i boligpriserne de senere år, så sælges mange andelsboliger stadig til samme priser som for fire år siden.
Det skyldes, at mange andelsboligforeninger følger den offentlige ejendomsvurdering, som har været uændret siden 2012 på grund af problemer hos Skat.
Men nu vil andelsboligejerne også have del i festen på boligmarkedet, og derfor skifter mange foreninger den offentlige vurdering ud med en vurdering fra en valuar, som er ekspert i at vurdere ejendomme.
- Flere og flere andelsboligforeninger gør det. Og de, som endnu ikke har gjort det, overvejer det her i foråret, hvor mange af dem skal holde generalforsamlinger, siger Per Holm, der er afdelingsdirektør i ejendomsadministrationsfirmaet DEAS, der administrerer 350 andelsboligforeninger.
30-40 procent mere at lave
I modsætning til ejerboliger er der maksimalpriser for andelsboliger, og det betyder, at boligerne ikke må sælges for mere end den offentlige vurdering eller en valuarvurdering.
Valuarens vurdering kan derfor bane vejen for højere priser på andelsboligerne, og dét er eftertragtet blandt andelshaverne:
- Vi har fået en 30 - 40 procent mere at lave, siger Peter Ryaa, der er diplom-valuar og har mange års erfaring med at vurdere ejendomme.
Han har fået travlt. For hvis Peter Ryaas vurdering ligger over den offentlige ejendomsvurdering, kan foreningen opskrive ejendommens værdi, og så kan andelshaverne tage mere for deres lejligheder - hvis de ellers vil sælge.
- Det er typisk sådan, at hvis den offentlige vurdering har ligget på samme niveau i en hel del år, så vil foreningerne gerne have opfrisket vurderingen - og særligt nu, hvor man hører om store prisstigninger, forklarer valuaren.
En pæn sjat penge
På Østerbro i København var der kontant afregning til medlemmerne af andelsforeningen Gustav Jakob, da de sendte bud efter en valuar.
Valuaren vurderede nemlig, at ejendommen med store herskabslejligheder var 10 millioner kroner mere værd end den offentlige vurdering. Det svarer til en prisstigning på otte procent, og det kan man godt mærke, siger Carsten Hougslind, der er formand for andelsboligforeningen:
- Hvis man har en lejlighed, som har en vurdering på fem millioner, og prisen så sættes op med otte procent, så er det 400.000 oveni - det er jo også en pæn sjat penge, siger han.
Henvendelser strømmer ind
Mange andre andelsboligforeninger følger Gustav Jacobs eksempel.
Skat har nemlig sat ejendomsvurderingerne i bero frem til 2018, og så længe vil andelsboligforeningerne ikke vente, når ejerlejligheder i samme område tordner i vejret, forklarer Jan Hansen, der er direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
- Vi oplever flere henvendelser fra foreninger, som går med overvejelser, om hvorvidt man bør gå over og indhente en valuarvurdering, simpelthen fordi man ikke kan vente på en ny offentlig vurdering, siger han.
Travlt frem til 2019
Det er især i de store byer Aarhus og København, at andelsboligforeningerne har fordele af at skifte, da det er her, priserne på boliger eksploderer.
Diplom-valuaren Peter Ryaas forventer da også at få ekstra travlt de kommende år, da der er længe til, at de nye offentlige vurderinger kommer.
- Det er noget, der sætter gang i det hos rigtig mange andelsforeninger, siger han.
Selvom Skat forventer, at der kommer nye offentlige vurderinger igen i 2018, får de tidligst effekt fra 2019.