Er man i tvivl om omfanget af den enorme tyske skatteskandale om svindel med udbytteskat for mindst 75 milliarder kroner, skal man bare kigge sig omkring i retten i Bonn.
Her er det første opgør mellem den tyske stat og en aggressiv finansindustri i dag skudt i gang af dommer Roland Zickler.
Han kunne byde velkommen til op mod 100 forsvarsadvokater og næsten lige så mange journalister, som var mødt frem i stive jakkesæt og med funklende kameralinser for at dække det første slag mellem verdens største banker og en række stater, som har mistet hundredvis af milliarder kroner på at sende refusioner af udbytteskat ud i hænderne på et stort netværk af aktiehandlere, banker og advokater.
- Den her sag er jo særlig, fordi den kommer til at danne grundlag for resten af de mange, mange sager, som er på vej i det her kompleks, siger Tobias Güring, der er pressetalsmand for Retten i Bonn, da DR Nyheder møder ham på vej ind i den store retssal.
I den første af utallige sager om svindel med udbytteskat, som de næste år vil køre ved en lang række domstole i Tyskland, har statsanklageren i Köln, Anne Brorhilker, i første omgang valgt at anklage to briter og fem banker, der er tiltalt for fra 2006 til 2011 at hive 3,4 milliarder kroner op af den tyske statskasse.
- Jeg kan konstatere, at offentligheden er til stede, sagde dommer Roland Zickler, da retsmødet var i gang, efter at de to anklagede, Martin S. og Nicholas D., netop var ankommet til retten badet i blitzlys fra de mange kameraer.
Kronvidnerne
De to britiske aktiehandlere er flankeret af hver tre forsvarsadvokater og en oversætter.
Ifølge anklagen risikerer Martin S. og Nicholas D. op mod 10 års fængsel for deres fifleri med udbytteskat.
Martin S. træder ind i lokalet med et et afslappet udtryk i sit runde ansigt. Han er ulasteligt klædt, men med en beroligende sandfarvet pullover under jakken.
Han hilser på de utallige advokater, som omgiver ham.
Den mørkhårede, tætklippede Nicholas D. fremstår mere tætknappet, nervøs og utryg ved situationen. Hans antræk er også mere stift og klassisk i et mørkt jakkesæt og nålestribet slips.
Selv om begge har snakket åbent og længe med statsanklager Brorhilker og dermed satset på nedsat straf, sidder de nu over for den i Tyskland efterhånden kendte anklager, der skal føre an i det retslige efterspil, som kan sende hundredvis af aktiehandlere og advokater i fængsel.
Bag de to tiltalte sidder ni mørkklædte forsvarsadvokater. De befinder sig i retten for at forsvare pengetanken hos fem banker, som Brorhilker kræver betaler 3,5 milliarder kroner tilbage til den tyske stat.
Blandt andet beskyldes Hamborg-banken M. M. Warburg for at have tjent hundredvis af millioner kroner ved sammen med de tiltalte at snyde de tyske skattemyndigheder til at refundere den samme skat flere gange.
60 observatører
Prøvesagen mod de to briter og fem banker kan have enorm betydning for nogle af de største banker i verden såsom Deutsche Bank, Macquarie, Hypovereinsbank, Barclays og BNP Paribas.
Derfor er der også mødt et enormt korps af ’observatører’ frem i det store retslokale i Landgericht Bonn.
Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung er mindst 60 advokater til stede i salen på vegne af de store banker, som altså kan se frem til også at skulle forsvare sig over for Anne Brorhilker.
Deres tilstedeværelse mærker man tydeligt. Flere gange brummes der højlydt fra salen, fordi anklager Anne Brorhilker ikke er tæt nok på mikrofonen.
Süddeutsche Zeitung varmer i dagens udgave op til retssagen under overskriften ’Stat mod grådighed’.
Matematikeren og praktikeren
Martin S. og Nicholas D. er begge omkring 40 år gamle.
Martin S. er født og opvokset i Nordirland, mens Nicholas D. voksede op i Australien, hvor han - inspireret af sin onkel - valgte en levevej som aktiehandler.
De to lærte hinanden at kende i London-afdelingen af den tyske storbank Hypo-Vereinsbank.
Her boltrede de profitjagende unge mænd sig i nullerne i de aggressive skattehandler, hvor de specialiserede sig i den særlige udbytteskattehandel, såkaldt cum-ex.
Martin S. betegnes som et matematisk geni. I sin tid et af de største talenter i Storbritannien.
Han er uddannet ingeniør, men kunne ikke stå for de enorme summer, der lå og ventede, hvis han tog et job i City of London, den britiske hovedstads finansdistrikt.
Det er i høj grad hans excel-ark, som Anne Brorhilker har brugt som bevismateriale. I dem kunne man nemlig se, hvem der skulle have hvor meget af overskuddet fra millionudbetalingerne fra den tyske stat.
Nicholas D. betegnes af tyske medier som praktikeren, der var med til at sikre de enorme aktiedepoter hos internationale storbanker, som skulle til for at maksimere profitten fra den påståede svindel.
Ved at udlåne store aktiebeholdninger omkring dagen, hvor børsnoterede selskaber udbetaler udbytte (overskud, red.) til sine aktionærer, lykkedes det ifølge anklagen bagmændene at vildlede de tyske skattemyndigheder til, at den samme skat skulle refunderes flere gange.
I Martin S. og Nicholas D.’s tilfælde påstår anklagemyndigheden, at det skete 34 gange fra 2006 til 2011 og kostede de tyske skatteydere 3,4 milliarder kroner.
Gik selvstændigt
Disse handler var enormt indbringende for den lille gruppe aktionærer i London, der også havde tætte forbindelser til den formodede bagmand bag svindlen med udbytteskat i Danmark, Sanjay Shah.
Men lønnen fra Hypovereinsbank fulgte ikke med de enorme profitter, som aktiehandlerne halede ind til banken.
Samtidig var de britiske aktiehandlere trætte af husjuristerne i banken, som stillede spørgsmål til de aggressive aktiehandler.
Derfor besluttede Martin S. sig for at droppe Hypovereinsbank og i stedet sammen med sin partner, Paul Mora, i 2008 at stifte en række selskaber med fællesnavnet Ballance.
Pludselig væltede pengene ind.
Alene aftalen med den lille, private Hamborg-bank M. M. Warburg indbragte de to Ballance-fyre 202 millioner kroner fra 2009 til 2011, lyder det i anklagen.
Nicholas D. blev i første omfang tilbage i Hypovereinsbank, hvor han stillede bankens aktier til rådighed for Ballance. Det bidrog til de enorme Cum-ex-transaktioner på udbyttedagen, som sendte store millionbeløb i lommerne på banker, advokater og altså de to tiltalte.
I 2009 sluttede Nicholas D sig til Ballance-gruppen. Samme år toppede udbetalingerne fra de tyske skattemyndigheder ifølge anklagen.
Hele 1,9 milliarder kroner blev i 2009 udbetalt fra det tyske skattevæsen til de to tiltalte og et større netværk af aktører.
En tredje forklaring på, at de aggressive cum-ex-handlere sidst i nullerne etablerede sig i en række investeringsselskaber, var en opfindelse af den tyske skatteadvokat, Hanno Berger.
I 2006 udviklede han en model, der gjorde det muligt for banker og investeringsselskaber at tilbyde den indbringende cum-ex-model til private rigmænd.
Pludselig var det ikke kun internt i de store banker, at cum-ex foregik. Men det kunne nu tilbydes som ”investeringsprodukt” til velhavende tyskere, der ønskede et afkast på deres formue, fremgår det af anklagen.
32 retsdage
I en pressemeddelelse ved middagstid fortæller Martin S.' advokat, Hellen Schillen, at Martin S. agter at vidne fuldt ud og fortælle alt om sin rolle i Cum-ex.
- Martin S. har taget en vanskelig og modig beslutning. Han har besluttet at give afkald på sin ret til at forblive tavs og i stedet vidne omfattende i retten. Martin S. har allerede ydet et afgørende bidrag til at afklare sagens kendsgerninger i over 30 afhøringer hos statsadvokatens kontor i Köln.
- De kendsgerninger, der fremgår af anklageskriftet, er også ganske væsentligt baseret på hans udsagn. I december 2017 kom Martin S. til Tyskland for at vidne for statsadvokatens kontor i Köln.
- Hvorfor gør han det? Fordi han ønsker at hjælpe med at sikre, at Domstolens juridiske vurdering kan foretages på grundlag af nøjagtige fakta, skriver Hellen Schillen i en pressemeddelelse.
Der er afsat yderligere 32 retsdage ind til midten af januar næste år, hvor sagen ventes afsluttet.
Nick D. og Martin S. tidligere arbejdsgiver, Hypo-Vereinsbank, skal dog ikke for retten. De har for længst betalt en bøde til den tyske stat på omkring 750 millioner kroner.