Stribevis af rådgivere - nogle fra veletablerede danske advokathuse - står klar til at hjælpe danskere, der vil snyde statskassen og gemme formuer af vejen i skattely.
Ofte kan skattefuskeri for millioner af kroner klares med en kvik søgning på nettet, et hurtigt møde og en betaling på nogle tusinde kroner.
Det afsløres i DR1-dokumentaren I Skattely, der sendes mandag aften.
- Det er ikke alene amoralsk, det er også dybt ulovligt, fastslår Thorbjørn Helmo Madsen, der er en af landets mest erfarne skatterevisorer.
Han har set dokumentarudsendelserne igennem og er rystet over afsløringerne.
- Det er fuldstændigt vanvittig rådgivning, siger han.
- Den pågældende skatteborger risikerer fængselsstraf, hvis det afsløres, siger han undervejs i udsendelsen om rådgivningen.
Skat vil sige ulovligt
I dokumentarudsendelsen går DR's journalist undercover for med skjulte optagelser at vise, hvad rådgivere og advokater tilbyder bag de polerede facader.
Journalisten udgiver sig for at være forretningsmand, der ønsker hjælp til at "få mest muligt ud af sine penge". Han tager blandt andet kontakt til selskabet Anglo Corporate Services, der på nettet tilbyder skatterådgivning.
- Jeg vil sige det på den måde, at hvis du spørger Skat, så vil de sige, at det er ulovligt. Men hvis du ikke spørger Skat, så vil det spørgsmål aldrig blive afgjort, hvis du forstår hvad jeg mener, siger landechefen for Anglo Corporate Services, Poul Juul, på de skjulte optagelser.
Han foreslår DR's forretningsmand en model, hvor hans formue placeres i et selskab på skattelyet Seychellerne, der skal ledes af en udenlandsk stråmand. Derved er det skjult for myndighederne, hvem der reelt kontrollerer selskabet. For at forretningsmanden kan bruge pengene, skal han have en konto i en bank i et land med bankhemmelighed.
- Jeg har gjort det her hundredvis af gange. Hundredvis af gange, siger stifteren af Anglo Corporate Services, Kaj Worsøe, der også afslører på de skjulte optagelser, at en af hans klienter har gemt flere hundrede millioner kroner af vejen i skattely ved samme metode.
Advokat foreslår familiefond
Rådgivningen fortsætter hos det etablerede advokatfirma Rønne og Lundgreen med domicil i Tuborg Havn nord for København.
Her instruerer advokat og partner Jan Hansen foran skjult kamera forretningsmanden i at oprette en familiefond i et skattely for at opnå yderligere skattefordele. Men forretningsmanden vil dog stadig have den reelle kontrol med fonden.
Og det er i strid med loven, fastslår flere eksperter.
Modellen fra Anglo Corporate Services er således "kerneområdet af skattesvig", fastslår Michael Bjørn Hansen, der er advokat og har arbejdet i Skat i 30 år.
Som at lave pengene sort
DR's journalist søger også rådgivning hos selskabet Omnia, der på hjemmesiden reklamerer med at kunne give et "skattemæssigt frirum".
Her foreslår indehaver Daniel Hansen en såkaldt ”Omnia-model”, hvor der oprettes et selskab på Cypern, der skal være moderselskab til forretningsmandens danske anpartsselskab.
- Du kan få 85 procent af de samme fordele, som hvis du havde lavet pengene helt sort, siger Daniel Hansen foran skjult kamera.
Skatterevisor Thorbjørn Helmo Madsen er rystet over rådgivningen:
- Det er klart useriøst og ulovligt, fastslår han.
Ikke længere ansat
Efter de skjulte optagelser er Jan Hansen stoppet med at arbejde hos Rønne og Lundgreen. Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Jan Hansen, men i dokumentarudsendelsen afviser han, at han foreslår noget ulovligt på de skjulte optagelser.
- Jeg lever af at lave skatterådgivning, ordentligt og korrekt. Inden for reglerne, siger Jan Hansen i udsendelsen.
- Der er ikke et eneste tilfælde, jeg er bekendt med, hvor en struktur, jeg har etableret, er underkendt, siger han.
Advokatfirmaet Rønne & Lundgren vil ikke kommentere sagen, men ifølge Jyllands-Posten er Jan Hansen blevet fyret på grund af DR's afsløring.
Daniel Hansen fra Omnia afviser ligeledes, at hans forslag om en Cypern-baseret selskabsstruktur er ulovlig:
- Man må låne penge af selskabet. Man må udbetale løn. Man må afholde omkostninger, som er i firmaets interesse. Om det så er rejser jorden rundt, eller hvad det måtte være. Og alt efter om det er i firmaets interesse, kan man trække det fra, og hvis det er rent privat, så kan man låne penge af selskabet, som jeg også forklarer i interviewet.
Så du afviser, at det her er en ulovlig konstruktion?
- Ellers så ville Skatterådet ikke have godkendt det, siger Daniel Hansen.
Har hundreder af klienter
Poul Juul er i dag ikke længere tilknyttet Anglo Corporate Services. Han vil ikke udtale sig til DR Nyheder.
Stifteren af selskabet, Kaj Worsøe, vil ikke kommentere Poul Juuls udtalelser i udsendelsen, men siger om sine egne udsagn, at de ikke handler om unddragelse af skat i Danmark:
- Under ingen omstændigheder. Det er en fuldstændig tåbelig idé, og det er i øvrigt også et dårligt spørgsmål, for du bør vide, at det er en kriminel handling. Og det kan vi under ingen omstændigheder indlade os på.
- Vi har mange hundrede danske klienter, som vi har rådført over årene, og det ville være utænkeligt, hvis vi indlod os på noget, der var alt andet end legitimt og tilladeligt over for de pågældende myndigheder, siger han til DR Nyheder.
Se traileren for dokumentaren i videoen herunder.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5264cecb6187a20dec2fd3db