Topforhandler kalder forhandlinger, der kan afgøre millioner af danskeres løn for 'de sværeste nogensinde'

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er i dag for alvor skudt i gang.

De to topforhandlere her ved pressemøde i dag i Industriens Hus. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Tonen og udtrykket var alvorligt, da to af de helt tunge drenge i det private erhvervsliv i dag skød forhandlingerne om en ny overenskomst i gang, der skal gælde fra 1. marts.

Topforhandleren for i alt cirka 600.000 danske lønmodtagere - Dansk Metals formand, Claus Jensen, kridtede banen særdeles tydeligt op før kick off ved et pressemøde i Industriens Hus i København.

- Jeg tror, at vi næsten hver gang, at vi har startet en overenskomstsforhandling - og det er min fjerde - har vi sagt, at det er den sværeste nogensinde.

- Nogen gang har vi sagt det med et glimt i øjet, men jeg er ked af, at det er uden glimt i øjet denne gang, sagde Claus Jensen her til formiddag.

Claus Jensen er frontmanden for forhandlingerne på industriområdet for lønmodtagerne, hvilket i alt dækker over 230.000 danskeres overenskomst.

Men da det er det største område på det private arbejdsmarked, er det her, at man plejer at lægge niveauet for lønstigningerne på hele det private arbejdsmarked.

Konkret er det omkring 600.000 danskere, der skal have forhandlet ny overenskomst på plads, men flere millioner lønmodtagere kan blive påvirket af resultatet, da mange arbejdsgivere bruger det som rettesnor, når de skal give deres medarbejdere en ny overenskomst eller forhandle løn.

Og denne gang er der ikke nogen tvivl om, at Claus Jensen vil gå benhårdt efter særligt én ting, når han sætter sig ved forhandlingsbordet.

- Når vi er ude at tale med vores medlemmer, så oplever de et kæmpestort reallønsfald. Virksomherne har tjent godt med penge de seneste tre år samtidigt med, at de har holdt igen med lønnen.

- Vores medlemmer har en forventning om, at vi sender et signal om, at løntilbageholdenheden er slut, lød det bombastisk fra topforhandler Claus Jensen.

Hør, hvad Claus Jensen sagde under pressemødet herunder:

Det bliver dog ikke uden sværdslag, hvis arbejdsgiverne for alvor skal lade lønkronerne flyde.

Chefforhandleren for arbejdsgiverene, Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, gjorde det i hver fald klart, at det ikke bliver let at nå frem til et endeligt resultat.

Vi ser nemlig lige nu højeste prisstigninger i 40 år, og så er der store usikkerheder om de økonomiske prognoser.

Og så trækker krigen i Ukraine dybe spor af bekymring gennem dansk erhvervsliv.

- Det vil være for plat at kalde det en ironman, men det bliver i hvert et forhindringsløb, vi skyder i gang nu.

- I år er det naturligvis en helt særlig situation. Det skyldes ikke mindst det økonomiske bagtæppe, men også den sikkerhedsmæssige situation vi står i. Verden omkring os er præget af massiv usikkerhed, siger Lars Sandahl Sørensen.

Elektriker: 'Mærker det på pengepungen'

En af dem, der følger spændt med i forhandlingerne, er Jan Kirud, der er tillidsrepræsentant på Fjernvarme Fyn.

Hos ham og hans kolleger, er der kun én ting, der virkelig gælder denne her gang.

Nemlig en god sjat ekstra af kongens mønt i lønningsposen.

- Vi har holdt igen i en del år, men nu håber vi, at vi får mere i løn, siger han.

Det mærkes nemlig, at ens løn langt fra rækker så langt, som den gjorde for et år siden, efter at inflationen var den højeste i 40 år i 2022.

- Vi mærker det alle sammen på vores pengepung, så vi har brug for et lønløft, siger Jan Kirud, der også peger på en anden problematik, der ifølge ham kan løses med mere i løn.

- Vi kan ikke få folk nok, og man skal også tilgodese dem, der er tilbage og give dem lidt ekstra i posen.

Selv om tillidsrepræsentanten står stejlt på, at lønnen skal have et ordentligt nøk opad, så er han ikke videre optimistisk.

- Maven siger, at det bliver meget svært at få denne her igennem. Men arbejdsgiverne har holdt igen, og det har løntagerne også, siger Jan Kirud fra Fjernvarme Fyn.

Jan Kirud er tillidsrepræsentant på Fjernvarme Fyn.