En historisk sag om svindel med skat og moms for 290 millioner kroner og hvidvask for over en halv milliard kroner er så småt løbet i gang ved Retten i Glostrup, hvor sagens tiltalte skal tilbringe det næste års tid, før der forventes at falde dom i begyndelsen af 2020.
På dagens retsmøde var tiden kommet til den første afhøring af de 17 tiltalte i sagen, som tilsammen er anklaget for at udgøre et netværk, som har konstrueret en svindelmaskine, der på kort tid har hevet millioner ud af de offentlige kasser.
En 51-årig litauaer, VG, var den første til at indtage vidneskranken i det pakkede retslokale F4 i Glostrup.
Han er tiltalt for at skaffe identitetspapirer på fem personer, som har været indsat som direktører for selskaber i svindelkomplekset.
Skulle skaffe id-papirer
VG ønskede ikke at afgive forklaring til retten. Derfor måtte specialanklager Maria Cingari dykke ned i bunkevis af tidligere forklaringer, som VG har afgivet til politiet og på retsmøder i skifteretten.
- Sigtede forklarede, at han første gang kom til Danmark i 2004 og blev inviteret hertil af en byggeingeniør. Senere startede han eget firma, som tilbød byggearbejde.
I sine mange år i Danmark har VG oparbejdet et netværk af herboende litauiske arbejdere, og det bad den hovedtiltalte i sagen, dansk-pakistaneren NA, i 2014 VG om at trække på, da NA manglede stråmænd til sine selskaber, lød forklaringen.
- På tomandshånd talte han med NA om problemet med manglende byggematerialer. I den forbindelse spurgte NA, om tiltalte kunne skaffe id-papirer på fire-fem personer, eller om han kendte til selskaber, som NA kunne opkøbe, læste Maria Cingari op.
Ifølge forklaringen gik VG herefter på Borgerservice med fem arbejdsmænd. Her fik han fremskaffet NemID og andre identitetspapirer, som NA kunne bruge til at indsætte de fem litauere i en række selskaber.
Selskaber, som ifølge anklagemyndigheden kan betegnes som skraldespandsselskaber, fordi de efter kort levetid gik konkurs med en kæmpe gæld til Skat.
VG's relation til de øvrige tiltalte er angiveligt, at han har udført sort arbejde for de hovedtiltalte blandt andet på hotellerne Hotel Viktoria og A-Hotels, hvor den hovedmistænktes lillebror UA er direktør.
UA er selv blandt de tiltalte i sagen.
Fik 50.000 kroner
Da det senere viste sig, at selskaberne ikke bare havde til formål at skaffe byggematerialer, men skyldte flere hundrede millioner kroner til Skat, 'fortrød' VG at han havde hjulpet NA, fremgik det af hans forklaring.
Men han tjente også penge på at fremskaffe id-papirer.
- Tiltalte modtog kontantbetaling fra NA – i alt 50.000 kroner, sagde Maria Cingari.
På dagens retsmøde lød det fra VG, at han også mente, at der havde været betaling til de nyindsatte stråmandsdirektører:
- Jeg mener, de havde fået 15.000 kroner hver. Men jeg ved ikke noget om, om de har fået de her penge, lød det fra VG's litauiske oversætter.
Sagen er blevet navngivet Operation Greed og handler om, at de 17 tiltalte ifølge politiet har bygget en 'fakturacentral, hvor tusindvis af fiktive fakturaer er blevet udstedt fra en række skraldespandsselskaber.
Derved har de svindelanklagede kunne hvidvaske sort arbejde og penge fra kriminalitet - og snyde det offentlige for omtrent 290 millioner kroner i manglende skat og moms, lyder anklagen.
Afhøringerne af de tiltalte fortsætter på onsdag den 6. februar.
Navneforbuddet mod sagens tiltalte blev i december måned ophævet. DR Nyheder har, mens retssagen verserer, valgt kun at bringe de tiltaltes initialer.