Tidligere topadvokat: Det bliver hundedyrt at føre retssager om tabte skattemilliarder

Det kommer til at koste op mod to milliarder kroner at få seks milliarder kroner hjem til Danmark.

Det er Kammeradvokaten, der har fået til opgave at hyre udenlandske advokatfirmaer til at repræsentere den danske stat i de civile sager, som ifølge DR Nyheders oplysninger kører ved domstole i USA, Canada, Tyskland og Luxembourg og i Storbritannien.

4.000-5.000 kroner i timen.

Det er udsigten til den timeløn, som de danske skattemyndigheder vil blive opkrævet hos amerikanske advokater, når myndighederne i de kommende år vil begynde at køre retssager om svindel med dansk udbytteskat i USA.

Sådan lyder vurdering fra Arne Bierfreund, der er tidligere topadvokat med 42 års erfaring hos advokatselskaberne Bech-Bruun og Gorrissen Federspiel.

- Det, der koster penge, er timelønninger. Hvis sagens kompleksitet gør, at man er nødt til at have et større hold beskæftiget, så skal alle disse mennesker, som fører regnskab over hvert tiende minut, de arbejder, også betales, siger han.

Advokatregning i milliardklassen

Fra 2012 til 2015 blev den danske stat franarret 12,7 milliarder kroner, da udenlandske pengemænd opsnusede, at der stod en ladeport åben til de danske statsfinanser, hvis man blot ansøgte om refusion af udbytteskat.

Men selvom skatteminister Karsten Lauritzen (V) forventer, at en række kommende retssager vil kunne skrabe mindst seks milliarder kroner hjem, så anerkender ministeren samtidig, at det kommer til at koste op mod to milliarder kroner, at få halvdelen af de tabte udbyttemilliarder i hus.

- Man er oppe mod nogle professionelle storsvindlere, der er gode til at hyre dyre advokater. Omvendt kommer det her til at koste noget, og det er ikke urealistisk, at hver gang vi får tusind kroner hjem, koster det et par hundrede kroner at føre sagerne, siger Karsten Lauritzen ved et pressemøde i dag.

Vigtigt at holde styr på forbrug

De udenlandske pengemænd udnyttede en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og USA, der gjorde det muligt at tilbagesøge udbytteskat, som aldrig var blevet indbetalt for aktier ejet i børsnoterede danske selskaber.

Arne Bierfreund har 42 års erfaring som topadvokat hos advokatselskaberne Bech-Bruun og Gorrissen Federspiel.

Skattestyrelsen har siden foråret sidste år stævnet i alt 470 personer og selskaber i sammenlagt 420 sager.

Der er er tale om civile søgsmål, hvor man i første omgang er gået efter en række mindre pensionskasser i USA, hvortil pengene fra svindlen i første omgang blev udbetalt.

Men det kan komme til at gøre ondt på statens pengepung, når komplekse skattesager møder det amerikanske retssystem. Sagerne kan vise sig at kræve mange arbejdstimer, og advokater fra flere forskellige retskredse kan risikere at blive involveret, siger Arne Bierfreund.

- Hvis problemerne er spredt ud over mange retskredse, så bliver der mange advokater involveret, og så løber det op, siger han.

Dermed er det vigtigt, at staten vejer de tabte milliarder, man kan forvente at få tilbage ved en retssag, op imod den regning, staten kommer til at betale for at føre sagerne, mener Arne Bierfreund.

- Det er klart, at de, der på statens vegne styrer forløbet fra Danmark, har som en vigtig opgave at holde styr på, at man ikke kommer til at bruge for mange ressourcer, siger han.