Tidligere ejere af omkring 1.000 ejendomme er ramt af en fejl, som betyder, at de stadig står til at betale skat for en ejendom, de for længst har solgt.
Det bekræfter Vurderingsstyrelsen nu over for DR Nyheder.
- Der er identificeret ca. 1.000 ejendomme, der er handlet i efteråret 2023. Her har det ikke været muligt at opdatere grundskyldsbetalingen som følge af en teknisk systemfejl. Fejlen er nu rettet i de bagvedliggende systemer, skriver styrelsen i sit svar til DR.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen? Alle tip behandles seriøst og fortroligt.
- •
Skriv til vurdering@dr.dk eller fra en krypteret mail til vurdering@proton.me
DR har siden onsdag i sidste uge forsøgt at få Vurderingsstyrelsen til at komme med et tal for, hvor mange der er ramt af fejlen.
Styrelsen oplyste først, at man kun havde været i kontakt med i alt fire tidligere ejere.
Men siden midten af sidste uge har DR fået henvendelser fra over 25 frustrerede tidligere boligejere, som fortæller, at de her i januar bliver opkrævet skat af boliger, de har solgt.
Johs Møller og Sara Mosberg Iversen opkræves begge skat for det samme hus - men kun én ejer det:
Og nu viser det sig, at langt flere end først antaget er ramt.
Ifølge Vurderingsstyrelsen, der står for at sende de nye ejendomsvurderinger ud, så er det kun ejerskifter fra sensommeren sidste år og frem, der er ramt af den "tekniske fejl".
- Fejlen berør primært ejerskifter fra efteråret 2023. Vi har ikke kendskab til fejl tidligere i 2023 end sensommeren, lyder svaret.
Skal selv godkende rettelser
Men selvom den bagvedliggende fejl ifølge styrelsen nu er rettet, så risikerer et ukendt antal af de uheldige tidligere ejere stadig at betale skat af deres solgte ejendom her i januar.
For både ejer og sælger er nemlig nødt til at godkende fejlrettelsen ved selv at opdatere deres forskudsopgørelser, før den forkerte opkrævning forsvinder fra opgørelsen.
I hvor mange sager sker der så nu både opkrævning hos den nuværende og den gamle ejer?
- Vi har ikke opgørelse over, hvor mange af de berørte ejere, der har fået opdateret deres forskudsberegning over weekenden. Hvis kun køber har opdateret sin grundskyldsberegning efter fejlrettelse, vil der være en opkrævning hos både den nuværende og den tidligere ejer, indtil sælger opdaterer sin forskudsopgørelse.
Grundskylden er den skat, som tidligere er blevet opkrævet af kommunen to gange om året via indbetalingskort, men som staten ved overgangen til det nye vurderingssystem har overtaget ansvaret for.
Her er opkrævningerne kommet på forskudsopgørelsen, så landets boligejere nu løbende betaler grundskyld via træk over deres indkomst.
Og som DR i november kunne afsløre, har it-bøvl ved flytningen af grundskylden og overgangen til det nye opkrævningssystem allerede givet titusindvis af boligejere det problem, at de får en for stor skatterabat, som de senere skal betale tilbage.
Anette råbte op i november
DR har tidligere talt med Anette Kjersgaard, som solgte sin lejlighed på Islands Brygge i København med overtagelse den 1. september sidste år.
Allerede i november sidste år kontaktede hun skattevæsnet, som over for Anette Kjersgaard bekræftede, at andre tidligere boligejere var ramt af fejlen.
I det nye år forsøgte hun igen uden held at gøre opmærksom på problemet. Hun er frustreret over, at skattemyndighederne først reagerer nu.
- Det kan simpelthen ikke passe, at der først sker noget, når man får fat i medierne, og det kommer frem i pressen.
- Jeg kan ikke forstå, at de selv trækker den så langt, at de bliver udstillet på den her måde, siger hun.
Ifølge hende skulle skattevæsnet langt før have meldt rent ud om, at der var et problem, så flere kunne have nået at tjekke deres forskudsopgørelse.
- Jeg er stadig forarget. For det kunne lige så godt være, at jeg aldrig havde fundet ud af det her, siger hun.
Underdirektør Claus F. Houmann har tidligere i et interview med DR beklaget problemerne, som Vurderingsstyrelsen ifølge ham inden jul blev "tilstrækkeligt opmærksom på".
Styrelsen lover nu, at alle berørte har fået en besked i deres e-Boks om, hvordan de godkender den ændrede skatteopkrævning.
Men Claus F. Houmann kunne i sidste uge ikke garantere, at de tidligere ejere undgår at blive trukket i skat på grund af fejlen.
- Der er en bestemt skæringsdato. Om vi når den dato eller ej, kan jeg ikke garantere. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan. Men jeg kan ikke garantere, at der ikke er en enkelt, hvor det ikke når at slå igennem til januarlønnen, sagde underdirektør Claus F. Houmann i sidste uge til DR.