I disse dage og uger gør virksomheder verden over deres stilling op.
Skal man blive i Rusland vel vidende, at der foregår uhyrligheder af en anden verden i Ukraine?
Eller bør man trække sig? Også selv om det kan få store konsekvenser for ansatte, og udsigten til nogensinde at gøre forretning i Rusland igen.
Præcis den øvelse har det danske bryggeri Carlsberg været igennem. Og indtil videre lyder det, at selskabet forbliver i det russiske, hvor de har otte bryggerier og især sælger øl under navnet Baltika.
Carlsberg har ganske vist efter invasionen besluttet ikke at lave nye investeringer i Rusland. Bryggeriet har også droppet at sælge Carlsberg-øl i landet.
Men nu tager en tidligere højt placeret Carlsberg-direktør kraftigt afstand fra den kurs. Peter Chernyshov er selv ukrainer og har i årevis været en central skikkelse i hele Carlsbergs forretning i Østeuropa.
Han mener, at Carlsberg helt må forlade Rusland, forklarer han i et interview med DR Nyheder.
- Det er økonomiske konsekvenser mod moralsk forpligtelse. I krig regner man med, at en dansk virksomhed vil vælge den moralske forpligtelse. Når det ikke er tilfældet, bliver man meget skuffet, siger Peter Chernyshov.
Normalt bor Peter Chernyshov i hovedstaden Kyiv, men han er flygtet til Lviv, hvor han afventer, hvad der skal ske. Som millioner af mænd i den kampdygtige alder, må han ikke forlade Ukraine.
- Mine tanker går til mine tidligere ukrainske ansatte, der er under bombardement, det gemmer sig i kældre, der lider. Derfor ser jeg det som min egen moralske forpligtelse at rejse denne kritik, siger han.
Han er forretningsmand og har haft adskillige ledende stillinger i Carlsberg, hvor han en overgang var landechef med tusindvis af ansatte under sig. I 2014 forlod han Carlsberg for at blive direktør i et ukraines store teleselskaber.
Hør Peter Chernyshov forklare, hvad han mener Carlsberg bør gøre.
"Sælg omgående"
Alligevel har netop Carlsbergs valg fået ham til at spærre øjnene op.
Han peger på, at Carlsberg har en meget stor del af forretning i Rusland til forskel fra andre vestlige virksomheder.
- Jeg mener, at Carlsberg bør sætte deres russiske forretning til salg, og jeg mener, at de bør gøre det omgående, siger Peter Chernyshov, der føler sig overbevist om, at der kan findes købere.
Ifølge en oversigt i den britiske avis Financial Times er det få virksomheder med så stor en del af deres samlede omsætning i Rusland som Carlsberg.
Virksomhedens aktiver i Rusland – ikke mindst bryggeribygningerne og produktionsudstyret - i det seneste årsregnskab opgjort til en værdi på 19 mia. kr.
Carlsberg ønsker ikke at stille op til interview, men selskabets topchef Cees ´t Hart svarer i en skriftlig kommentar, at bryggeriet på "det kraftigste" fordømmer Ruslands angreb på Ukraine.
Han peger på, at Carlsberg allerede har taget "en række vidtgående skridt" i forhold til Rusland, men at der ikke findes "lette svar".
- Når valget reelt står mellem at overlade værdier for milliarder af kroner samt de fremtidige indtægter til den russiske regering, eller at benytte bryggerierne til at opretholde vores lokale medarbejderes eksistensgrundlag, mens vi donerer overskuddet til nødhjælpsorganisationer, så er vores vurdering, at sidstnævnte er det bedste valg, lyder det fra Carlsberg-topchefen.
Peter Chernyshov medgiver, at situationen langt fra er optimal Carlsberg.
- Man får ikke nødvendigvis den højest mulige pris for sin forretning ved et brandudsalg, men sådan må det være, siger han.
Minister: Svær balancegang
I regeringen har erhvervsminister Simon Kollerup forståelse for Carlsbergs situation. Han kalder det "enormt dilemmafyldt" at drive en stor virksomhed med base i Rusland.
- Det er rigtig mange tusinder almindelige russere, som går på arbejde på for eksempel Carlsberg, det er ikke uden omkostninger at sige, så lukker man fuldstændig ned, siger han.
Kollerup mener derfor heller ikke, at der er grundlag for at kritisere Carlsberg eller andre virksomheder, så længe de overholder sanktionerne.
- Jeg kommer ikke til at stå og pege fingre af nogen for at gøre det ene eller det andet. Så længe man lever op til sanktionerne og gør, hvad man kan i den her situation, så er det det rigtige.
Køber ikke argument
Så sent som på Carlsberg generalforsamling for en uge siden afviste Cees ’t Hart at lukke i Rusland øjeblikkeligt.
Han henviste blandt andet til hensynet til Carlsbergs 8.400 medarbejdere i landet.
Men det argument har Peter Chernyshov ikke meget til overs for.
- Han siger, at de russiske ansatte er under enormt pres. Ja, de er under pres, men det er ingenting i sammenligning med presset på ukrainerne, der er under bombardement. I Rusland er de under pres, fordi de ikke længere købe Big Mac og Coca Cola, siger han.
På generalforsamlingen fik Carlsberg støtte til sin linje fra de to danske storaktionærer pensionskasserne ATP og Akademikerpension.
Begge sagde fra talerstolen på Glyptoteket i København, at situation var et svært dilemma for enhver virksomhed, og at de havde tillid til topledelsens beslutninger.
En af dem, der mener, at Carlsberg ikke har gjort nok i Rusland er den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.
- Jo længere man tøver med at trække sig ud af Rusland, jo flere ukrainske børn vil blive involveret i angreb – og det blod vil også være på jeres hænder. Jeg er vred over, at der stadig er danske virksomheder, der tøver, har han sagt til DR.
Carlsbergs topchef svarer på kritikken fra ambassadøren.
Peter Chernyshov er ikke tvivl om, hvad Carlsberg bør gøre i Rusland.
- Den rette beslutning vil være at stoppe driften, blive ved med at give de ansatte løn og vente på, at der kommer en køber til virksomheden.
De russiske folk skal se, at den vestlige verden står sammen om "at fordømme krigen i Ukraine", mener han.
- Det skal ikke kun komme fra politikere, det skal ikke kun komme fra de mange mennesker, der åbner deres hjem for Ukrainere på flugt, det skal også komme fra virksomhederne, og det skal kunne mærkes og være tydeligt for alle. Derfor skal Carlsberg ikke blive for pengenes skyld i Rusland, siger Chernyshov.
Carlsberg understreger, at det er de ansattes velbefindende, der har førsteprioritet pt., men selskabet afviser ikke, at salg kan komme på tale.
- Vi fortsætter med at følge situationen nøje, og har igangsat en gennemgang af de strategiske alternativer i relation til den russiske forretning, siger Cees 't Hart i en skriftlig kommentar.