TDC's hovedejer planlagde plyndring af dansk statskasse

Danmark var i den australske finanskæmpe Macquaries sigtekorn, da Europa blev snydt af udbyttesvindlere.

Nye afsløringer af den australske investeringsbank Macquarie.

Storaktionæren i danske TDC - den australske investeringsbank Macquarie - planlagde ifølge førende skatteekspert at svindle med refusion af dansk udbytteskat.

Interne dokumenter, som Børsen og DR er kommet i besiddelse af, viser nemlig, at den danske statskasse var i den australske finanskæmpes sigtekorn i foråret 2011.

I bankens afdeling for "Tax Operations" (Skatteoperationer, red.) arbejdede man i flere år målrettet på at designe en model, der skulle gøre det muligt at få den samme udbytteskat fra danske aktier udbetalt flere gange

- Man kan konkludere ud fra dokumenterne, at der har været et forsøg på at lave cum-ex-handler, som ligner dem, man har set i Tyskland, siger Christoph Spengel, der er professor i international skatteret ved Universität Mannheim om de nye dokumenter, til Børsen.

Afsløringen kommer mens, omkring 100 nuværende og tidligere ansatte hos Macquarie efterforskes af tysk politi for at have deltaget i plyndringen af landet gennem uberettiget refusion af udbytteskat.

Svindel med udbytteskat

Herhjemme har svindel med udbytteskat ifølge myndighederne betydet, at Skat uretmæssigt har udbetalt 12,7 milliarder kroner til virksomheder eller personer bosat i udlandet.

Via et hul i Skats kontrol har de ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fra udenlandske selskaber.

Visse udenlandske selskaber skal nemlig ikke - som danske selskaber - betale 27 procent i skat af aktieudbytte.

Svindlen er sket ved, at virksomhederne og personerne har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber.

Macquarie bedyrede i 2018, da de blev koblet til sagen om svindel med tysk udbytteskat, at de ikke havde foretaget handler med danske aktier.

Men et internt notat, som Børsen og DR er i besiddelse af, viser, at finanskæmpen tilbage i foråret i 2011 foretog et testhandel af 10.000 Carlsberg-aktier.

Havde dialog med dansk advokatfirma

De interne dokumenter viser også, at Macquarie havde fat i advokatfirmaet Bech-Bruun, der forklarede, hvornår man efter dansk lovgivning havde ret til at kræve udbytteskat refunderet. Advokatfirmaet fortæller i dag, at man ikke gav en juridisk vurdering af de konkrete handler, som Macquarie havde lavet.

Simon Evers Hjelmborg, partner og bestyrelsesformand i Bech-Bruun, understreger, at korrespondancen "udtrykker en helt korrekt gengivelse af dansk ret både på daværende og nuværende tidspunkt.”

Også revisionshuset Deloitte blev bedt om at give et tilbud på en juridisk vurdering. De fortæller i dag, at de endte med ikke at rådgive om handlerne.

I marts 2012 foretog den australske investeringsbank endnu en testhandel, hvor de købte i alt to millioner TDC-aktier.

Konkret har Macquarie lånt aktier og solgt dem dem videre omkring udbyttedagen. Det gjorde de på en måde, som gjorde det muligt for både udlåneren og køberen af aktierne at kræve udbytteskat refunderet.

Ifølge investeringsbanken var der ikke nogen, der har krævet dansk skat refunderet på baggrund af handlerne i 2012. Den samme forsikring kan de ikke give om handlerne i 2011, men lover, at der ikke refunderet skat to gange.

- Når vi gør noget forkert, eller når regler og forventninger ændrer sig, er vi altid villige til at løse alle problemer og ændre vores tilgang. Macquarie fortryder vores historiske involvering og har taget skridt for at sikre, at denne type aktivitet ikke længere foregår, skriver Macquarie i et skriftligt svar.

AKTIER, UDBYTTE OG SKAT

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.