De fem kapitalfonde, som købte TDC for et rekordstort milliardbeløb i 2006, lavede hemmelige skatteaftaler med Luxembourg for at betale mindst muligt i skat i Danmark – og alle andre lande.
Det vurderer eksperter i det første program i serien ”Danmark sælger ud”, som DR Dokumentar sendte onsdag aften.
I programmet får vi for første gang et indblik i de skatteaftaler, som multinationale selskaber og kapitalfonde laver med skattemyndighederne i Luxembourg. Heriblandt to dokumenter om de 5 kapitalfonde, Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence, der fra 2006 til 2010 ejede TDC.
343 skatteaftaler er lækket
Det er skatteaftaler mellem 343 virksomheder på den ene side - og Luxembourg på den anden side. EU har længe kendt til aftalerne og forsøgt at få fat i dem. Men Luxembourg har sagt nej.
- Med de her aftaler, der har du simpelthen et papir i hånden med skatteinspektørens underskrift og stempel, som sikrer én den skattebehandling, man gerne vil have, siger Niels Johanneson, der er lektor ved Københavns Universitet, og som er ekspert i skattely og kender til den type skatteaftaler.
DR har også vist TDC-ejernes to dokumenter fra 2008 og 2010 til skatterevisor Christen Amby. Han siger om det sidste af dem, en skatteaftale på over 100 sider:
- Det overordnede billede er, at på det tidspunkt hvor man indgår den aftale, da er det meningen at kapitalfondene skal ud af ejerskabet af TDC. Og så ønsker man at sikre sig mod at betale skat – i alle led, siger han.
Skatteaftalerne er alle lavet af revisionsfirmaet PWC og afsløres af det internationale konsortium af journalister, ICIJ. Klokken 22 onsdag aften var der verdensomspændende deadline på historier fra mere end 80 journalister i 26 lande om de hemmelige skatteaftaler. Heriblandt altså DR Dokumentar.
Store beløb til direktører
Programmet ”Danmark sælger ud” viste også, hvordan de 5 kapitalfonde, få måneder efter at de overtog TDC i 2006, udbetalte næste 40 milliarder kroner til sig selv. Primært til selskaber i skattelylande. Og hvordan kapitalfondene til gengæld belønnede den danske ledelse af TDC.
Således fik Henning Dyremose ca. 80 millioner kroner i løn, bonus og aktieoptioner, da han i 2006 forlod jobbet som administrerende direktør i TDC. Og Henrik Poulsen fik 98 millioner kroner ud af et aktieprogram, da han i 2010 var administrerende direktør i selskabet.
- Jeg synes ikke om bonusser i den størrelsesorden. Jeg har den helt klare overbevisning, at der er ingen mennesker i denne verden, der er så meget værd, siger Mogens Lykketoft, der som finansminister var med til at sælge TeleDanmark tilbage i 1997.
Kritik af politkere
Christen Amby kritiserer i programmet også politikerne for at være for naive, når de sælger statslige selskaber til private, udenlandske købere som kapitalfonde. Skatterevisoren mener ikke, at politikerne tænker nok på de skatteindtægter, som Danmark mister ved de handler.
- Det er en kritik man godt kan rette imod os, og som man måske har samlet tilstrækkelig meget erfaring op til at sige, at nej det har vi nok ikke gjort godt nok, siger Mogens Lykketoft.
PWC ønsker ikke at deltage i et interview om skatteaftalerne. Selskabet skriver i en mail, at de ikke kan kommentere på konkrete sager, men at selskabet generelt overholder lokale og internationale skattelove.