Falck er havnet i strid modvind, efter det i sidste uge kom frem, at det danske redningsselskab i 2014 iværksatte en omfattende smædekampagne med det formål at skubbe det lille hollandske ambulanceselskab, Bios, ud af det danske marked.
En mission, der lykkedes: I hvert fald gik Bios i sommeren 2016 konkurs efter kun 11 måneders ambulancekørsel i Region Syddanmark.
I dag besøgte Bios-ejer og direktør, Stef Hesselink, København for at fortælle, hvordan Bios forholder sig til de oplysninger, som i sidste uge blev offentliggjort i en opsigtsvækkende afgørelse fra Konkurrencerådet, der har ført til en politianmeldelse af Falck for brud på konkurrencereglerne.
- At vi aldrig lykkedes med vores projekt i Danmark er udelukkende Falcks skyld. Vi havde alt det praktiske på plads: Biler, medicinsk udstyr. Vi manglede kun mandskab, og det er Falcks skyld, fordi det udnyttede sin dominerende markedsposition og sørgede for, vi ikke fik reddere nok, siger Stef Hesselink til DR Nyheder.
Affyret pistol
Bios' danske advokater er i disse dage i gang med at granske Konkurrencerådets rapport og den megen medieomtale af Falck-skandalen.
Lige nu er planen, at undersøgelsen skal føre til en række retlige skridt:
- Der i øjeblikket mange historier i aviserne. Der er navne fremme på kommunikationsbureauer, kommunikationsfolk, politikere og andre, som vores advokater undersøger. Og når vi har nok fakta, vil vi gå til politiet med en politianmeldelse og bede dem fortsætte vores efterforskning, siger Stef Hesselink.
Han henviser til, at de danske konkurrenceregler også omfatter personer og selskaber, som har bidraget til at hæmme konkurrencen. Dermed vil ikke kun Falck, men en lang række personer og selskaber kunne blive en del af politiets efterforskning, vurderer Bios' advokater.
- Du kan sælge en pistol, men der er også nogen, som skal skyde med den. Begge parter er skyldige i sådan en sag, siger Stef Hesselink.
Ifølge Marie Løvbjerg, der er advokat med speciale i konkurrenceret hos advokatfirmaet Horten, er der mulighed i straffeloven for, at der kan gøres et ansvar for medvirken gældende.
Men der er ingen fortilfælde for, at det er sket i en sag om misbrug af dominerende stilling, som Falck-sagen handler om, fortæller advokaten.
Juridiske slagsmål i gang
Det retlige efterspil mellem Bios og Falck har stået på siden 2016, hvor det hollandske moderselskab Bios Groep krævede 90 millioner kroner i erstatning fra Falck for at have udnyttet dets monopollignende status.
Efter Konkurrencerådets afgørelse forventer Bios, at kravet vil vokse til et 'trecifret millionbeløb'. Men i stedet for at gå rettens vej, foreslår Stef Hesselink, at de to ambulanceselskaber indgår et forlig:
- Nu må vi se, hvor friske de nye vinde blæser hos Falck. Vi kommer til at kræve erstatning for vores tab til Falck. Vores advokater er ved at udregne de samlede tab, og der er tale om meget store beløb. Men hvis Falck er indstillet på at få denne sag ud af verden og komme videre, vil jeg gerne invitere Jakob Riis (direktør i Falck, red.) til Holland. Ellers er vi klar til at gå rettens vej, siger Stef Hesselink.
I en skriftlig kommentar fra Falck til DR Nyheder lyder det onsdag, at selskabet er klar til at tale med Bios.
- Vi har handlet på en måde, som vi aldrig kommer til at handle igen. Vi afventer de erstatningssager, der måtte komme, og finder løsninger for dokumenterede tab, når vi bliver præsenteret for dem, skriver Falck.
Sagsøgt af konkursbo
Afgørelsen fra Konkurrencerådet har også fået kuratoren i Bios' danske selskab, Jan Bruun Jørgensen, op af stolen. Han forbereder nu et erstatningskrav mod Falck.
Han har samtidig sagsøgt Bios' hollandske moderselskab for at have kørt Bios Danmark videre, selv da konkursen var uundgåelig, og dermed forårsagede selskabet endnu større skade på kreditorernes pengepung.
- Det er rigtigt, at der for nogle dage siden er landet et krav i Holland. Det er noget, som advokaterne kigger på, siger Stef Hesselink.
Regionen bærer også et ansvar
Hesselink anklager samtidig Region Syddanmark for at nøle, da Falcks smædekampagne fik greb om befolkningen og redderne i efteråret 2014.
- Vi føler, at Region Syddanmark sad på hænderne og ikke hjalp os. Lige nu afventer vi vores undersøgelser, men jeg vil opfordre regionen til at undersøge sin egen ageren i sagen, hvor vi oplevede, at vi gav dem dokumentation for Falcks markedsmisbrug, uden de reagerede, siger Stef Hesselink.
Men den kritik giver regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), ikke meget for.
- Regionen har løbende fulgt op og blandt andet også holdt et møde med Falck, siger hun og uddyber:
- Vi har strukket os meget langt for at hjælpe Bios. Vi havde en løbende og tæt kontakt om, hvordan vi kunne bidrage til, at de faktisk kunne løfte deres opgaver, siger hun.