Tænk dig om før du betaler på ferien

Brug kreditkort frem for kontanter - men tænk dig om, når du bliver spurgt, om du vil betale i kroner.

Visakortet er ifølge Forbrugerrådet den billigste løsning på rejsen. (Foto: © Stock xchng, Stock xchng)

Går sommerens rejse til udlandet er det både praktisk, nemt og billigt at have et betalingskort med.

Men nogen gange skal du lige tænke dig om, når du bruger kortet.

Forbrugerrådets blad Tænk har undersøgt forskellen på kontanter og forskellige betalingskort, og her er, hvad du skal være opmærksom på, når du betaler i udlandet.

Kort er billigere end kontanter

Det er en god idé at have kontanter til små ting på rejsen, fx busture, entre på små attraktioner og is. Men generelt kan det bedre betale sig at betale med kort, når det er muligt.

Vær opmærksom på, at du højst må hæve 2.000 om dagen på dit Visakort og højst 20.000 i løbet af 30 dage. Der kan være andre på begrænsninger på andre kort.

Men betalingskort er også mere sikre end det er at rejse med store summer i kontanter. Husk at have nummeret på det sted, hvor kortet skal spærres i tilfælde af tyveri.

Hæv kontanter i udlandet

Når du skal anskaffe dig kontanter, er det billigere at hæve pengene i lufthavnen i udlandet end at veksle dem hjemmefra, også selv om du ikke betaler gebyr i din bank. Det er nemlig selve vekselkursen, der er dårligere.

Det kan oven i købet nogen gange bedre betale sig at veksle i et vekselbureau på en gågade eller i en lufthavn end at veksle kontanter i banken.

Visakort er billigst

Alle hævekort tager gebyr, når du bruger det. Der er både et hævegebyr og et kurstillæg. Hver gang du bruger dit Visakort i en hæveautomat, koster det minimum 30 kroner. Med Mastercard koster det minimum 50 kroner. Andre kort tager typisk mere - tjek med din bank.

Oven i hævegebyret lægger bankerne eller kortudbyderne et kurstillæg. For Visakort er det 1 procent, for Mastercard 1,5 procent. Tjek andre kort hos din bank.

Betal altid i lokal valuta

Nogen gange får du valget, om du vil betale i danske kroner eller lokal valuta. Her er det typisk en rigtig dårlig ide for dig at betale i danske kroner. Ifølge Forbrugerrådet koster det typisk omkring 3 procent oveni at betale i danske kroner.

Betal derfor altid i lokal valuta, medmindre du præcist vil vide på det tidspunkt, hvad varen koster i danske kroner.