Et flertal i Folketinget har netop besluttet at stoppe sygeplejerskernes konflikt med et lovindgreb, og det efterlader sygeplejersker landet over med en følelse af afmagt.
Flere steder er frustrationerne så store, at sygeplejerskerne sætter hælene i og truer med at sige nej til overarbejde, vikartimer og ekstavagter.
- Vi bliver nødt til at stå sammen og holde ved og sige nej til merarbejde, siger Kirsten Tingdal Rasmussen, der er hjemmesygeplejerske i Aalborg Kommune.
Kan du godt sige nej, hvis du ved, det vil ramme patienter og kollegaer?
- Jeg kan ikke se, at jeg har andre udveje, svarer Kirsten Tingdal Rasmussen.
Hun bakkes op af flere andre sygeplejersker, som i disse dage forsøger at rejse en sidste protest mod den overenskomst, som de to gange har stemt nej til, og som nu ender med at give dem en generel lønstigning på 5,02 procent over de næste tre år.
Med lovindgrebet nedsættes også en lønkomité, som skal kigge på sygeplejerskernes løn og vurdere, om der er tale om et lønefterslæb.
Sundhedsstyrelsen regner med, at sygeplejerskerne i de kommende mange måneder skal arbejde mere, end de plejer, for at indhente den pukkel af behandlinger, som er blevet udskudt efter halvandet år med covid-19 og ti ugers strejke.
Det fremgår af et notat fra styrelsen.
Styrelsen oplyser, at deres aktuelle vurderinger viser, at efterslæbet for planlagte operationer i forbindelse med strejken først vil være afviklet om cirka to år.
Ekspert: Vi bør tage truslen alvorligt
I 2008 strejkede sygplejerskerne også, og da den konflikt endte, truede de også med at sige nej til merarbejde.
Aktuelt vurderer professor og forskningsleder ved Folkesundhed på Københavns Universitet Kristian Larsen, at truslerne er tungere og bør blive taget alvorligt.
- Sygeplejerskerne i dag har en anden tilgang, de finder sig ikke i de samme ting længere og agerer mere maskulint, siger han og tilføjer
- Det må være for sygeplejerskerne som at skulle rydde op efter en fest, de ikke selv fik lov at deltage i. Der er en tendens til, at sygeplejerskerne vil sige: Vi tager lidt færre vagter.
Omvendt mener professor i sundhedsøkonomi ved SDU Jes Søgaard, at sygeplejerskerne vil have svært ved at stå ved deres principper, når dagligdagen melder sig.
- Jo, men de er også sygeplejersker, og de er professionelt sundhedspersonale. Lige nu skal man ikke spørge dem. Men når de har sundet sig, så er sygeplejersker så professionelle, at de ikke vil lade det gå ud over patienterne, siger han.