Sygeplejersker ryster på hovedet over overenskomstløsning: Frygter syltekrukke

En komité skal kigge på offentligt ansattes lønninger. "Dem har vi haft nok af, lyder det fra sygeplejersker."

Sygeplejerskerne gik til forhandlingerne i Forligsinstitutionen med et krav om lønmæssig anerkendelse. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

En "milepæl er nået."

Så klart lyder budskabet fra sygeplejerskerne fagforening, Dansk Sygeplejeråd, efter de i går kunne forlade forhandlingerne i Forligsinstitutionen med en mæglingsskitse i hånden.

Men selvom der fra sygeplejerskernes side var lagt i kakkelovnen til, at der skulle ske en lønmæssig anerkendelse ved forhandlingerne, så forlader de Forligsinstitutionen uden så meget som en krone ekstra på lommen.

- Vi har kæmpet for mere i løn, men vi har også måttet konstatere, at der ikke var flere lønkroner at hente i Forligsinstitutionen. Derfor har vi kæmpet for at finde andre løsninger, lød det fra Sygeplejerådets formand, Grete Christensen.

Derfor er det i stedet et forslag fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der bliver omtalt som en milepæl

I mæglingsskitsen fra Forligsmanden står der, at FH har stillet forslag om, at regeringen skal nedsætte en komité om lønstrukturer i den offentlige sektor, blandt andet med deltagelse af parterne på det offentlige område.

Men den løsning er langt fra god nok, lyder det fra flere sygeplejersker, som DR Nyheder har talt med.

- Virkeligheden er, at der ikke er noget resultat

Helle Helene Schultz Holbech var en af dem, der var i tvivl, da der skulle stemmes ja eller nej til overenskomstforliget fra februar.

Hun er sygeplejerske på Vejle Sygehus og har været sygeplejerske i snart 11 år.

- Jeg syntes sådan set ikke, det var en dårlig aftale, som DSR landede. Et par dage inden vi skal stemme, hører vi så vores ligestillingsminister sige, at han ikke vil tage et politisk opgør med Tjenestemandsreformen fra 1969.

Hun henviser til et samråd, som ligestillingsminister Peter Hummelgaard var indkaldt til, hvor han blandt andet udtalte, at "løsningen på ligelønsproblematikken må og skal findes i den danske aftalemodel".

Derfor endte det med et nej på afstemningssedlen.

Men havde man troet, at en ny aftale ville flytte Helles 'nej' til et 'ja', kan man godt tro om igen.

- At de nu vil nedsætte en kommission er præcis det samme, som vi er blevet tilbudt før. Så kan det godt være, at kommissionen nu vil indeholde lidt flere fagbosser, men det tror jeg ikke kommer til at gøre nogen forskel, siger Helle Helene Schultz Holbech og tilføjer:

- Det, der kunne få mig til at stemme ja, det var, hvis der var lovning på, at vi inden for tre år har kigget på lønindplaceringerne og gjort op med dem.

En anden sygeplejerske, der har meget svært ved at se, hvad det egentligt er for nogle resultater, der er blevet forhandlet hjem i Forligsinstitutionen er Lissa Jäger Lock.

Hun er anæstesisygeplejerske på Aabenraa Sygehus.

- Virkeligheden er, at der ikke er noget resultat. Der er ikke nogen lønkroner at hente. Vi ønsker et opgør med vores løn, og det er der ikke her.

Hun regner derfor med, at hun vil stemme nej til mæglingsskitsen.

Gammel lønkommission spøger

Selvom det er en komité og ikke en kommission, som sygeplejerskerne er blevet stillet i udsigt, så hærger spøgelset fra lønkommissionen stadigvæk i mange sygeplejerskers bevidsthed.

I 2008 blev der på baggrund af erfaringerne fra overenskomstforhandlinger nedsat en lønkommission, der blandt andet skulle kortlægge, analysere og drøfte lønstrukturen i den offentlige sektor.

To år efter kunne kommissionen så aflevere en ordentlig moppedreng på 1.116 sider.

- Man fik fremlagt nogle konklusioner og købt sig lidt tid dengang. Jeg er ikke ubetinget tilhænger af at lave en komité igen. Jeg synes, vi har mange og tunge beviser på, at omsorgsfagene ikke bliver værdsat i ligeså høj grad som andre tilsvarende job, hvor der primært er mænd, lyder det fra Lissa Jäger Lock.

Heller ikke Anders Grönholm Petri, der er afdelingssygeplejerske på Amager Hospital, er begejstret for udsigten til en komité.

- Jeg kan ikke se, hvorfor der skal en komité til at gå ud og konkludere nogle ting, som allerede er bevist, siger han.

- Jeg frygter, at dette bliver endnu en syltekrukke. Jeg havde håbet, at der kom noget mere forpligtende end en komité.

Anders Petri er afdelingssygeplejerske. Han havde håbet på, at mæglingsskitsen havde indeholdt noget mere forpligtende.

Fagbevægelsen: Et skridt i den rigtige retning

Fra sygeplejerskernes formand Grete Christensen lyder der en anbefaling til at stemme 'ja' til mæglingsskitsen.

- Det her er et skridt i den rigtige retning for at få gjort op med den fastlåsthed, vi har haft omkring lønningerne i mange år. Det, at der nu bliver taget initiativ til fra FH's side, at regeringen iværksætter en komité, er rigtig godt, siger Grete Christensen.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation tror man ikke, at komitéen vil være en syltekrukke.

- Man må sige, at uanset om det er sygeplejersker, jordemødre, lægesekretærer eller hvem der nu arbejder i den offentlige sektor, så synes alle, at der er noget, der ikke er, som de egentligt gerne ville have det. Og der er det vigtigt, at vi får det her område analyseret, siger formand Lizette Risgaard.

Og noget tyder på, at komitéen i hvert fald kan blive til virkelighed. I en skriftlig kommentar skriver skatteminister Morten Bødskov:

- Regeringen mener også, at det er en god idé at nedsætte en komité efter afslutningen af overenskomstforhandlingerne. Regeringen vil derfor med udgangspunkt i FH's bidrag arbejde videre med at udforme et kommissorium.