EM-rus, sommerferie og corona, der stadig spøger.
Kunne der være et værre tidspunkt at starte en strejke, der i den grad kræver danskernes opmærksomhed?
- Spørger du mig personligt, så kommer strejken på det dårligste tidspunkt, den kunne, lyder det fra Ninna Lundorf.
Hun er sygeplejerske på nyremedicinsk dagklinik på Aarhus Universitetshospital. En af de sygehusafdelinger, der er udtaget til strejke.
- Det er ikke, fordi vi ikke ønsker noget mere i løn og bedre arbejdsvilkår, men vi fortjener også at kunne få et afbræk med vores familier, læser Ninna Lundorf op fra gårsdagens Jyllands-Posten.
Her har hun sammen med 16 kollegaer fra afdelingen indrykket et læserbrev.
- Efter et år med besparelser kom et år med coronaberedskab, ekstra arbejde, manglende kollegaer, masker, aflyste operationer, ekstra patienter og så videre på grund af alt, hvad corona medførte.
- Derfor trængte vi alle til at holde ferie med vores familier og mærke, at vi lever og har det skønt i den danske sommer. Men nu handler alt om strejke, nødberedskab, dårlig samvittighed, grædende kollegaer og følelsen af ikke at slå til, lyder det blandt andet i læserbrevet.
Vil have politisk indgreb
På nyreafdelingen skal fem sygeplejersker strejke dagligt. Men fordi der er så travlt, skal nogle af dem arbejde alligevel - nu under større arbejdspres. Derfor frustrerer udsigten til en lang konflikt.
Sygeplejerskernes formand i Sygeplejerådet, Grete Christensen, har i en mail skrevet til medlemmerne, at de skal ruste sig til en lang konflikt.
I dag fortæller hun, at der ikke er nogen status på, hvornår konflikten kan blive løst.
- Det er ikke nok, at vi bare strejker. Det kommer der ikke en pose penge ud af. Jeg mener, der skal nogle politiske forhandlinger til. Det er ikke nok, at vores fagforening kæmper en kamp nu, siger Ninna Lundorff.
Men politikerne i regeringen siger, at de ikke vil blande sig i det her, fordi det er en faglig konflikt. Er det ikke rimeligt?
- Det er i hvert fald nemt at sige, for så fralægger man sig en masse ansvar. Der er et lønefterslæb på en masse faggrupper, som er bagefter, og det kan ikke tages i fagforeningsregi, siger Ninna Lundorf.
Statsminister Mette Frederiksen og regeringen ønsker ikke at stille op til interview.
Men hvis konflikten ikke bliver løst hurtigt, så frygter Ninna Lundorf, at det får store konsekvenser.
- Som sygeplejerske her i klinikken ved jeg, at vi får et super travlt efterår, fordi der er en masse patienter, der er blevet udsat. Vi har også en masse ferie, der er blevet udsat, så vi får rigtig travlt.
'Det er strejkens konsekvenser'
Sygeplejerskerne strejker nu på 12. dag. DR Nyheder har tidligere kunne fortælle, at sygeplejerskernes fagforening har penge nok på kistebunden til at kunne holde strejken kørende i mindst otte uger.
Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, fortæller, at hun "godt kan fornemme, at der er en stor træthed blandt medlemmerne".
- De har været gennem et hårdt coronaår, og nu tror jeg faktisk med vaccinationssituationen her i landet, som er rigtig god, at mange havde set frem til at skulle have en sommerferie med deres familier og trække stikket og nyde det, siger Grete Christensen.
De sygeplejersker, som er udtaget til strejke, kan ikke afholde sommerferie, så længe der strejkes.
- Men situationen er jo sådan, at nu har et meget stort flertal stemt nej til det mæglingsforslag, der kom fra Forligsmanden, og derfor er vi i en strejke nu, og derfor er vi nødt til at holde ud. Det er strejkens konsekvenser.
Grete Christensen fortæller dog, at hun har oplevet god stemning og kampgejst de steder, hun har besøgt.
- Jeg har været rigtig mange steder den seneste uge, og jeg har mødt en enorm entusiasme.