Svineproducenter om MRSA-firedobling: Det er vi ikke stolte af

Erhvervet gør, hvad det kan, for at nedbringe forbruget af penicillin i staldene, siger svineproducenternes formand.

To ud af tre svinebesætninger er smittet med svinebakterien MRSA. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Det kommer til at tage tid at få bekæmpet svinebakterien MRSA i de danske stalde, og svinebønderne arbejder allerede systematisk med at nedbringe brugen af antibiotika i produktionen.

Sådan lyder reaktionen fra Danske Svineproducenter, efter en ekspertgruppe mandag morgen fremlagde sine resultater. Her fremgår det sort på hvidt, at to ud af tre svinebesætninger er smittet med svinebakterien MRSA - en firedobling af antallet på fire år.

Men ekspertgruppens resultater er bestemt ikke noget, som svineproducenterne med egne ord "er stolte af", siger formand Henrik Mortensen til DR Nyheder.

Afviser kritik af antibiotika-forbrug

Det er ofte forbruget af antibiotika som penicillin i de danske svinestalde, der har fået eksperter til at kritisere svineproducenterne. Ofte går kritikken på, at svinebønderne ikke reducerer forbruget af antibiotika nok. Men Henrik Mortensen afviser kritikken.

- Jeg synes, at erhvervet går ind til det her med iver for at reducere (forbruget af antibiotika, red.). Vi skal behandle dyr, når de er syge, og ikke mere. Og det synes jeg, erhvervet lever op til.

- Vi har jo heldigvis formået at få antibiotikaforbruget til at falde i de danske stalde. Jeg mener, vi er på vej til et faldende forbrug, siger Henrik Mortensen.

Nedbragt 10 procent siden 2010

Tallene viser da også, at producenterne i stigende grad undlader at give antibiotika til svin. Fra 2010 til 2013 er forbruget nedbragt med 10 procent.

I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til mennesker bruges 51,5 ton om året i Danmark.

Men er det faldet nok?

- Det kommer an på, hvem man spørger. Det er nogle lange processer. Det er ikke sådan noget, vi ændrer dag til dag.

Men hvis jeg spørger dig, om det er faldet nok?

- Jeg mener, at vi fra erhvervets side går til det, med det vi nu kan.

Afventer handlingsplan

Danske Svineproducenter vil nu afvente en handlingsplan fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) for, hvordan antallet af MRSA-smittede besætninger kan nedbringes.

- Dan (Jørgensen, red.) har altid været hurtig med noget, der kunne gå ind og ændre lynhurtigt. Men jeg tror, det er vigtigt, man holder fagligheden og sætter et langsigtet mål, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.