Inden 2020 skal de danske svineproducenter have skåret 10 procent af deres antibiotikaforbrug i staldene for at stoppe den hastige spredning af resistente bakterier som MRSA.
Sådan lyder en ny målsætning fra Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer lørdag.
- Det skal ske i et meget tæt samspil mellem vores landmænd, dyrlægerne og myndighederne. Vi skal så at sige vende hver en sten og se, hvordan vi kan gøre det bedre, siger Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion.
Ambitiøst og realistisk
Ifølge Landbrug & Fødevarer er op mod 70 procent af de danske svinebesætninger smittet med resistente stafylokokker.
Fra 2010 til 2013 reducerede landmændene forbruget af antibiotika med 10 procent. En reduktion på nye 10 procent over de næste fem år er både ambitiøst og samtidig realistisk, selvom det bliver en udfordring, mener direktøren.
- Vi vil gerne kunne behandle vores dyr, når de er syge. Når vi i forvejen er så langt nede i forbrug, så bliver det mere og mere udfordrende både at tilgodese dyrevelfærden og samtidig skære i forbruget, siger han.
91 ton antibiotika
I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til personer bruges 51,5 ton om året i Danmark.
Kristian Møller, Institutdirektør på DTU Veterinærinstituttet, mener ikke, at et ambitionsniveau på 10 procent er særlig højt. Han ser mange muligheder for markant at begrænse antibiotikaforbruget i svineproduktionen.
- Der er meget stor variation på, hvor meget de enkelte produktioner bruger. Man kan nå langt ved at lære af hinanden og se på, hvem der gør det bedst, siger han.
- Dan J. må presse på
Claus Fertin understreger, at Danmark allerede har et af verdens laveste forbrug af antibiotika.
Selvom MRSA ikke kan slås helt ned, så mener han, det er vigtigt, at Danmark går foran og tager ansvar for fremtidens resistensproblematikker. Han opfordrer nu fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at presse på i EU for at sætte resistensproblematikken på dagsordenen.
En del af den nye MRSA-strategi er også, at der i løbet af foråret vil blive afholdt en konference, som skal generere viden om, hvordan man bekæmper MRSA.
Derudover skal ny forskning støttet af Svineafgiftsfonden undersøge, hvor udbredt MRSA CC398 er blandt andre dyregrupper som heste og slagtekalve.
/ritzau/