Ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bestilte varer, kvitterede for modtagelsen og godkendte betaling, men det var ikke altid, at varerne eksisterende eller kostede det, der blev betalt.
Sådan lyder dele af konklusionen fra Rigsrevisionens afdækning af den formodede sag om bestikkelse, der har fået ministeriet til at politianmelde to nu tidligere ansatte.
Udover de politianmeldte, er yderligere to tidligere ansatte fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse tiltalt i en sag om mulig bestikkelse for i alt 1,8 millioner kroner, der har været efterforsket siden 2016.
- I Danmark er det usædvanligt, at offentligt ansatte tiltales i sager om svindel og bestikkelse, men vi har set en række større sager de senere år. Det er alvorligt. Og flere af de sager kunne nok have været undgået, hvis kontrolmekanismerne i offentlige styrelser havde været bedre, siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.
Her er fem store sager om svindel i det offentlige fra de senere år:
Otte ansatte i Bygningsstyrelsen bortvist og politianmeldt
Bygningsstyrelsen, der er statens ejendomsvirksomhed og bygherre, måtte i september måned politianmelde otte bortviste medarbejdere, der havde modtaget gaver for titusindvis af kroner fra ansatte i virksomheden Kemp & Lauritzen. Blandt andet iPads og telefoner.
Bygningsstyrelsen var i perioden kunde hos Kemp & Lauritzen. Det samme var Udenrigsministeriet, der i år også har bortvist en medarbejder.
Ifølge Kemp & Lauritzen har medarbejderen fra Udenrigsministeriet spist flere gourmetmiddage på installatørvirksomhedens regning sammen med de nu fyrede Kemp & Lauritzen-ansatte.
Britta Nielsen tiltalt for at overføre penge til sig selv
Den tidligere "betroede medarbejder" i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, er i øjeblikket tiltalt for at have snydt det offentlige for 117 millioner kroner.
I stedet for at udbetale pengene til projekter for udsatte borgere, overførte den nu 64-årige kvinde ifølge anklagemyndigheden penge til sin egen konto i Danske Bank og Nordea i en periode på mere end 25 år.
Først i november 2018 blev Britta Nielsen anholdt.
En ekstern revisionsundersøgelse har vist, at ’en række kontrolsvigt’ førte til, at Britta Nielsens formodede svindel ikke blev opdaget tidligere.
Skatte-Sven afsoner for bedrageri og skatteunddragelse
I december 2017 fik Sven Jørgen Nielsen, tidligere ansat hos det daværende Skat i Ballerup, en seks år lang fængselsdom for groft bedrageri.
Mellem 2007 og 2011 overførte Sven Jørgen Nielsen alt 37, 4 millioner kroner fra Skat til sin dansk-amerikanske ven gennem mere end 30 år ved at godkende falske refusioner af udbytteskat.
Ifølge dommen modtog den tidligere skattemedarbejder selv to millioner kroner i bestikkelse for at hjælpe sin ven med at hive penge ud af statskassen.
Straffen blev sænket til fem år i landsretten, og siden har Svend Jørgen Nielsen søgt om at få sagen for Højesteret.
Tidligere it-chef i Region Sjælland fængslet i Atea-sag
Atea-sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag og omfatter gaver og begunstigelser fra Atea til medarbejdere i Region Sjælland mellem 2012 og 2015.
Mens regionen i den periode købte udstyr for næsten 700 millioner kroner fra Atea, blev 1,5 procent af pengene fra leverancer af it-udstyr overført til en konto, som finansierede en række rejser og dyre middage for ledende medarbejdere i regionen.
Tre tidligere chefer i Region Sjælland blev i 2018 kendt skyldige i sagen og idømt fængsel.
Siden har den tidligere it-chef i Region Sjælland, René Clausen, der er blevet beskrevet som sagens hovedmand, fået skærpet sin straf fra 1,5 års fængsel til 2 års fængsel, efter at han ankede den til landsretten.
To topembedsmænd fjernet efter sag om fiskekvoter
Der blev begået lovbrud med fiskekvoter i dansk fiskeri fra 2002 til 2017.
Det var konklusionen i en rapport fra Rigsrevisionen i december, som blandt andet førte til, at en fisker – en såkaldt kvotekonge – blev politianmeldt og anklaget for dokumentfalsk, stråmandsvirksomhed og overtrædelser af fiskeriloven. Sagen mod kvotekongen er sidenhen blevet droppet.
Miljø- og Fødevareministeriet fik kritik for at være skyld i en række åbenlyse fejl, og to topembedsmænd i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen blev fjernet fra deres stilling.
Sagen var dog ikke slut med Rigsrevisionens rapport. Efter et lukket samråd i januar i år meddelte daværende fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), at der havde været kritisabel sagsbehandling i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik i august 2017 taget fiskeriområdet fra sig.