Strejke udløser feriepukkel: Sygeplejersker har tusindvis af feriedage til gode

De strejkende sygeplejerskers ferie skal afvikles inden nytår og skaber bemandingsudfordringer.

Hos Hospitalsenheden Vest har de strejkende sygeplejersker 1.100 feriedage til gode. De skal afholdes inden nytår. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix Denmark)

På lørdag trækker landets strejkende sygeplejerskerne efter alt at dømme i arbejdstøjet igen. Det sker, hvis et flertal i Folketinget beslutter at stoppe den verserende overenskomstkonflikt med et lovindgreb.

Men sundhedsvæsenet vender ikke tilbage for fuld styrke, for de strejkende sygeplejersker har op til fire ugers sommerferie til gode, som skal afvikles inden nytår.

Hos Hospitalsenheden Vest, som består af Regionshospitalerne i Herning og Holstebro, har de strejkende sygeplejersker rundt regnet 1.100 feriedage til gode. Det oplyser sygeplejefaglig direktør Ida Götke.

På samme måde har sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital (AUH) til sammen omkring 4.000 feriedage til gode, og flere andre steder er HR-chefer og direktører netop nu ved at gøre feriepuklen op.

Ifølge feriereglerne har sygeplejerskerne ret til at holde op til fire ugers ferie inden udgangen af september.

Arbejdsgiveren kan aftale med hver enkelt sygeplejerske, at feriedagene kan afholdes også efter september, men EU’s nye ferieregler fastslår, at ferien skal afholdes i indeværende kalenderår.

I Region Sjælland er man lige nu ved at planlægge sådanne møder, så afdelingerne kan holde åbent i løbet af efteråret, forklarer HR-direktør Marianne Wenzell Evers.

- Vi har en stor pukkel af operationer og besøg, som er udsatte, og det vil vi selvfølgelig se, om vi kan få til at harmonere bedst muligt med sygeplejerskernes ønsker og behov, siger hun og tilføjer

- I første omgang handler det om at finde ud af, hvornår sygeplejerskerne gerne vil holde deres sommerferie. Det er en rettighed, de har og ikke noget, vi kan konvertere til penge.

Styrelse: Efterslæb på omkring to år

Sundhedsstyrelsen oplyser, at deres aktuelle vurderinger viser, at efterslæbet for planlagte operationer i forbindelse med strejken først vil være afviklet om cirka to år.

Det skyldes ifølge styrelsen, at der allerede er et efterslæb i nogle regioner som følge af covid-19, og at afviklingen formentligt først vil kunne gå i gang omkring nytår, fordi en del sygeplejerskerne først skal have afviklet deres ferie.

Den vurdering er professor i sundhedsøkonomi ved SDU, Jes Søgaard dog skeptisk overfor.

Tidligere erfaringer fra sygeplejerskernes strejke og efterfølgende arbejdspukkel tilbage i 2008 giver ifølge professoren et helt andet billede end Sundhedsstyrelsens mere pessimistiske vurdering.

- Det tror jeg simpelthen ikke på. Dels ud fra erfaringer fra 2008. Dér gik det stærkere, og dér var puklen større. Og så tager de (Sundhedsstyrelsen, red.) ikke rigtig højde for, at der er en kapacitet på de private hospitaler, siger han.

Ifølge professoren er det også kun en mindre del af sygeplejerskerne, der skal afholde ferie, fordi de har strejket.

- Som jeg har set på tallene, har jeg svært ved at se, at det skulle tage to år. Jeg tror, vi stort set har indhentet det om et års tid. Når regionerne og sygeplejerskerne går i gang, så går det stærkt, siger Jes Søgaard.

Men vil sygeplejerskerne ikke være mindre villige til at tage ekstra vagter og dække ind efter det her resultat?

- Jo, men de er også sygeplejersker, og de er professionelt sundhedspersonale. Lige nu skal man ikke spørge dem. Men når de har sundet sig, så er sygeplejersker så professionelle, at de ikke vil lade det gå ud over patienterne, siger professor Jes Søgaard.