Strejke rammer nybagte forældre: Rikkes sundhedsplejerske kommer ikke på besøg fra på lørdag

Fra på lørdag strejker sundhedsplejerskerne i nogle kommuner.

Rikke Hagerup, 39, bor alene med sin fire uger gamle datter Johanne i Risskov.

For mange nybagte forældre er besøg af sundhedsplejersken lig med tryghed.

Men fra på lørdag bliver hjemmebesøgene i flere kommuner kraftigt reduceret. I Aarhus Kommune får nybagte forældre kun ét besøg af sundhedsplejersken lige efter fødslen. De andre besøg droppes.

Det sker, fordi sundhedsplejersker i Aarhus og yderligere tre kommuner er udtaget til sygeplejerskernes strejke, som starter natten til lørdag.

Udover at de nyfødte ikke vil få foretaget sundhedstjek, vil de førstegangsfødende heller ikke bliver screenet for fødselsdepression.

Og en af dem, som kommer til at mærke det, er den nybagte mor Rikke Hagerup.

Trygheden forsvinder

For fire uger siden fødte hun sit første barn, datteren Johanne. En stor omvæltning for de fleste, og ikke mindst, når man bor alene som Rikke Hagerup.

Derfor har det været særligt vigtigt for hende, at hun har kunne søge hjælp hos sundhedsplejersken. Og i ét tilfælde har det vist sig, at det var særligt vigtigt, at sundhedsplejersken kom forbi.

Der er særligt trygheden, der forsvinder, når sundhedsplejerskerne strejker, fortæller Rikke Hagerup.

Ved sundhedsplejerskens andet besøg opdagede hun nemlig, at Rikkes barn havde tabt sig.

- Hvis man ikke fanger sådan noget, kan det jo ende med, at et barn bliver underernæret. Det viste sig, at jeg skulle give hende modermælkserstatning for at få hende til at tage på. Det var ikke alvorligt på det her stadie, men det kan det jo blive, hvis det ikke bliver fanget, fortæller hun.

Flere gange har Rikke Hagerup også brugt sundhedsplejerskernes vagttelefon.

- Jeg havde en episode, hvor min ene brystvorte revnede, og der blev trukket noget ud, og mit barn havde blod i munden. Jeg var i panik.

- Rent psykisk kunne jeg ikke forestille mig at skulle amme videre, når sådan noget kunne ske. Men der sidder en rigtig rolig og erfaren sundhedsplejerske, der kan guide dig igennem det og stille relevante spørgsmål og få dig beroliget, så det har jeg brugt dem til, fortæller hun.

Fra på lørdag er det dog slut med at kunne ringe til vagttelefonen for at søge tryghed og gode råd.

Sundhedsplejerskerne i Aarhus Kommune er udtaget til konflikt fra på lørdag. Det betyder også, at vagttelefonen lukker ned.

- For mig betyder det, at jeg mister noget tryghed, men jeg tænker også rigtig meget på de nybagte mødre nu, som ikke får denne her mulighed, fortæller Rikke Hagerup.

I stedet er hun henvist til egen læge.

- Min egen læge ville nok synes, det var mærkeligt, hvis jeg ringede og spurgte, hvor meget modermælkserstatning jeg skulle give mit barn, konstaterer Rikke Hagerup.

Også ældrepleje, skolesundhedspleje og plejehjem rammes

I ældreplejen er pårørende flere steder blevet opfordret til at hjælpe til.

Og på skoler i flere kommune vil skolesundhedsplejersker hverken tjekke syn eller hørelse.

Og medmindre man er meget syg, kan man flere steder også spejde langt efter sin vanlige hjemmesygeplejerske.

Alle steder sikres der dog et nødberedskab, som fortsat varetager livsvigtige og uopsættelige opgaver.

Selvom ingen ved, hvor lang tid en strejke vil vare, så kunne DR i forgårs fortælle, at Dansk Sygeplejeråd har råd til at strejke i mindst otte uger. Et scenarie, som Rikke Hagerup ikke håber, bliver til virkelighed.

- Så er min datter tre måneder gammel. Det er måske her helt i starten, jeg har behov for den her hjælp, fordi hun er så lille.