Der er gang i medlemskontorerne i de danske fagforeninger i disse dage.
Udsigten til storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked har fået mange tvivlere til at melde sig ind i fagforeningerne, viser en rundspørge foretaget af DR Nyheder.
- Vi har rigtigt travlt. Det har strømmet ind med medlemmer de sidste dage, siger næstformand i HK Stat Peter Raben.
På 14 dage har HK Stat og HK Kommunal fået 2.800 nye medlemmer. Typisk får HK 3.700 medlemmer om året.
- Vi er helt sikre på, at mange synes, at tiden er inde til, at vi står sammen skulder ved skulder i den her konflikt, siger Peter Raben.
Kan trække på kasserne
Men i HK Stat kan nye medlemmer også drage fordel af den strejkepulje, som er sparet op over mange år, og som lockoutede medlemmer skal trække på i tilfælde af lockout.
Men hos HK får man også fuld løn minus pension allerede efter en måneds medlemsskab.
Melder man sig med andre ord ind i HK i dag, er der fuld adgang til strejkekassen fra den 10. april, hvor en lockout træder i kraft.
- Selvfølgelig spiller det økonomiske også ind, det er der nok ingen tvivl om. Men jeg tror også, at mange har indset, at det betyder noget at være medlem af en rigtig fagforening, som sørger for gode løn- og arbejdsvilkår, siger næstformand i HK Stat Peter Raben.
HK Stat har 21.000 erhvervsaktive medlemmer, HK Kommunal har cirka 47.000.
FOA har lukket strejkekassen
Strejkekasserne er dog hovedsageligt lukket for offentligt ansatte, som ønsker at få del i de puljer, som fagforeningerne har sparet op.
Det gælder blandt andre hos FOA, der har dårlige erfaringer fra en konflikt i 2008.
- Vi skal være glade for at få nye medlemmer. Men vi har en erfaring fra 2008, hvor vi havde nogle eksempler på, at man meldte sig ind kort tid inden en konflikt. Det kunne betyde, at man faktisk kunne undlade at betale kontingent og så lade sig slette efterfølgende uden at betale en eneste krone for sit medlemsskab, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
Det, mener han, ikke er i orden.
- Man har ikke bidraget til en strejkefond, når man ikke har været medlem før. Derfor skal man som minimum være medlem, så man når at betale kontingent, siger han.
FOA smækkede strejkekassen i den 1. januar.
Alligevel har FOA oplevet medlemsfremgang. I de sidste syv uger af 2017 fik FOA tre gange så mange medlemmer som normalt. Og der har fortsat i 2018 været flere indmeldelser end normalt.
- Vi har faktisk fået betydelig medlemstilgang. Det er en svækkelse af strejken på arbejdspladsen, når der er medarbejdere, som ikke er medlemmer. Så det er vi glade for, siger Dennis Kristensen.
Seksdobling hos DJøf
Også Dansk Sygeplejeråd har fået et stigende antal medlemmer, selv om medlemmerne ikke får gavn af strejkekassen under en lockout. Den øgede indmelding har vakt undren hos Dansk Sygeplejeråd, men her tror man også, det handler om solidaritet med sit fag.
Djøf har også oplevet markant medlemsfremgang. I februar meldte 499 sig ind, hvilket er seks gange over normalen, som er 80 nye medlemmer hver måned. Skæringsdatoen for at få del i strejkekassen hos AC, som også omfatter DJØF, var 1. marts.
Danmarks Lærerforening oplyser, at fagforeningen har fået 1.000 nye medlemmer i 2018, hvilket er 600 flere end normalt.