Stor forskel alt efter hvor du bor: Kæmpe varmeregning truer hundredtusindvis af danskere

Mens nogle husejere må finde ekstra tusinde frem, kan andre se frem til billigere varme.

For mange danskere er der i år en ekstra stor udgift forbundet med at skrue op for varmen.

Opdatering 18. januar: Rekordstigningen i varmeregningen i Gudenådalens Energiselskab, der er omtalt i denne artikel har vist sig at bygge på en regnefejl. Fejlen har kostet posterne for hele ledelsen i selskabet. Læs mere om sagen her.

Der er lagt i kakkelovnen til en dyr varmeregning for hundredtusindvis af danskere.

Priserne på energi - særligt olie, naturgas og el - er glohede.

De danskere, som bliver ramt af stigende varmeregninger, kan forvente at måtte tage et ekstra kig på husholdningsbudgettet.

- Det afhænger selvfølgelig af det enkelte hus' energiforbrug, men man skal nok regne med, det er 1.000-1.500 ekstra om måneden, lyder det fra Lars Aagaard, der er direktør i Dansk Energi.

Men selvom udsigten til sådan en ekstra udgift må give sved på panden til mange, så er der også en stor gruppe danskere, som ikke bliver ramt af prisstigninger, og der er sågar nogle, der kan se frem til en billigere varmeregning.

Størstedelen af de 1,7 millioner danske husstande, som bliver opvarmet ved fjernvarme vil nemlig ikke opleve samme prisstigninger, fortæller direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

- Der er cirka 100.000 kunder, som vil opleve væsentlige prisstigninger, og så er der 100.000 yderligere, som vil opleve mindre prisstigninger.

De fjernvarmeværker, som sætter prisen op, er spredt udover landet. Man skal derfor selv tjekke med sin udbyder af fjernvarme - hvis man har sådan en - om man kan forvente prisstigninger.

Biomasse redder regningen

De fjernvarmeselskaber, som oplever at måtte sætte priserne op, fyrer oftest op under kedlerne med en enkelt energiform som gas eller el til varmepumper, fortæller Kim Mortensen.

Altså de energiformer, hvor priserne lige nu er på himmelflugt.

Til gengæld så har de fjernvarmeselskaber, der nu holder prisen i ro eller sætter prisen ned, flere forskellige energikilder at vælge imellem. Det kan eksempelvis være overskudsvarme fra affaldsenergi, biomasse.

- Der, hvor man har en fleksibilitet, det er der, man kan holde priserne i ro.

Det er blandt andet kunderne hos Brønderslev Forsyning i Nordjylland, der kan se frem til lavere priser.

Det skyldes, at de i dag mest kører på solenergi og biomasse, fortæller direktør Thorkil Neergaard.

Også 625.000 fjernvarmekunder i Hovedstaden hos selskabet HOFOR kan se frem til en lavere varmeregning næste år.

- HOFOR anvender flere brændselstyper til at producere fjernvarmen med, herunder bæredygtig biomasse, der ikke har set de samme stigninger som el og naturgas, skriver selskabet.

Der er dog selskaber, som ikke har muligheder for at skifte mellem brændsler på samme måde, og det rammer nu kunderne.

Gudenådalens Energiselskab har varslet prisstigninger på 185 procent. Det rammer 2.900 fjernvarmeforbrugere i Bjerringbro og Ulstrup.

For Tinna Agerskov Christensen, der har et byhus på 164 kvadratmeter, betyder det, at hendes nuværende varmeregning på omkring 27.000 kroner kan stige til hele 77.000 kroner om året.

- Det vil jo æde det op, som vi skulle hygge os for. Det skal jo tages ud fra en privatøkonomi, hvor vi i forvejen betaler ret meget for fjernvarme, fortæller hun.

Hun fortæller, at de nu overvejer, om de overhovedet skal have fjernvarme i huset i fremtiden.

Ikke altid at fjernvarme er billigst

De danskere, som rammes allerhårdest på pengepungen af de stigende energipriser, bor særligt i de huse, der er varmet op med naturgas. De får ikke leveret varmen fra et centralt varmeværk, men producerer selv på anlæg i huset. I Danmark drejer det sig cirka om 400.000 villaer. Derudover er der også fjernvarmeværker, der benytter sig af naturgas.

At størstedelen af fjernvarmekunderne bliver friholdt for større prisstigninger er en sejr for fjernvarmen i Danmark, lyder det fra Kim Mortensen.

- Dem, der har det virkeligt svært, det er dem, som har individuel opvarmning i form af naturgas eller et oliefyr.

Men det er ikke altid, at det er hverken billigst eller bedst for forbrugerne at varme op med fjernvarme, lyder det fra Dansk Energi.

- Man kan ikke skelne mellem dem, som har fjernvarme og så en individuel varmekilde. Nogle steder er fjernvarmen forfærdeligt dyrt sammenlignet med det, det koster at varme op med en varmepumpe, og andre steder er det omvendt.