Største omlægning i fire år: Knap 100 milliarder kroners lån til én procent i rente

Otte ud af ti nye og omlagte lån er med fast rente, viser nye tal fra Finans Danmark.

Bankerne og realkreditinstitutterne oplever stor interesse på omlægning og optagelse af lån. Den lave rente gør det ekstra attraktivt at sikre sig mod rentestigninger. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Danske boligejere kvitterer i stort omfang for den historisk lave rente og benytter chancen for at få sig et mere fremtidssikret realkreditlån.

I andet kvartal blev der udstedt lån for 123,5 milliarder kroner, heraf fastforrentede lån for næsten 100 milliarder kroner, viser nye tal fra interesseorganisationen Finans Danmark.

- Danskernes interesse for omlægning af realkreditlån er den højeste i fire år. Sidst, vi så noget lignende, var i 2015, hvor det fastforrentede lån med rentekupon på to procent kom på banen. Nu er det fast rente på én procent, danske boligejere får glæde af, udtaler direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering Peter Jayaswal i en pressemeddelelse.

Tallene taler sit eget tydelige sprog - vil man afdrage på sit lån koster det for boligejerne mellem 150 og 300 kroner om måneden per lånt million at vælge et fastforrentet lån frem for et med en variabel rente.

- Der er altså en lille merpris for at låse renten fast på det lave niveau i 30 år og dermed være sikret mod rentestigninger, siger Peter Jayaswal.

- Kommer der derimod yderligere rentefald, får boligejere med variabelt forrentede lån umiddelbart glæde af lavere renter, mens renten ikke ændrer sig for fastforrentede lån. Medmindre man har mod på en ny konvertering.

Sommertravlhed på lånemarkedet

Blandt de uvildige økonomer, der lever af at rådgive privatkunder, har det fastforrentede lån på en procent skabt en usædvanlig aktivitet midt i sommerferien.

- Det er det, vi har haft allermest travlt med i de seneste uger, fortæller direktør i Arvad Finanshus, Susanne Arvad.

Hun fortæller, at det først og fremmest er de kunder, der skal bruge et boliglån her og nu, som det fastforrentede et-procentslån er attraktivt for.

Ellers er det "ren matematik", om det kan det kan svare sig at konvertere fra et variabelt forrentet lån, hvor realkreditinstitutternes bidragssats er højere end ved fastforrentede lån.

Her bliver der set på det samlede billede i forhold til rente, etableringsomkostninger, bidragssats, kursfølsomhed og løbetid, fortæller Susanne Arvad.

- Det fastforrentede et-procentslån passer godt til alle dem, der gerne vil sove bedre om natten og kende ydelsen i de næste 20 til 30 år. Men også alle dem, der forventer, at den lange rente inden for de næste 10 år vil stige til tre procent eller mere.

Tryghed og lavere bidragssats

Udover trygheden har det dog også været en god forretning for de af Susanne Arvads kunder, der har konverteret fra variable lån med en bidragssats på en procent til fastforrentede lån med eller uden afdrag.

- Kunderne har på bidragssatsen alene sparet 0,7 procent om året. Det svarer til at spare 7.000 kroner om året per lånt million. Set over ti år sparer man dermed 70.000 kroner, forklarer Susanne Arvad.

Næste frist for at opsige sit lån er allerede om to uger - 31. juli.

Og derfor anbefaler Finans Danmark, at man kontakter sin bank eller sit realrekreditinstitut allerede nu, hvis man overveje at omlægge sit lån.

Den Europæiske Centralbank holder rentemøde 25. juli, mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, kommer med en renteudmelding 31. juli.

Begge dele vil få betydning for, om det fastforrentede etprocens-lån fortsat er tilgængeligt for boligejerne på længere sigt.

- Det bliver afgørende for renterne også i Danmark. Men vi tror ikke på, at renterne stiger så hurtigt. Og derfor forventer vi også, at der bliver en ekstra tur for boligejerne efter sommerferien, siger Susanne Arvad.