På trods af, at et politisk flertal har givet udtryk for, at man bør droppe et krav om, at alle restaurant- og barkunder skal have bestilt bord 30 minutter før deres ankomst, så er det ikke nogen umiddelbare udsigter til, at de kommer igennem med deres krav.
Statens Serum Institut (SSI) har netop lavet en risikovurdering på, hvad det vil betyde, hvis reglen afskaffes, når kapaciteten på barerne og restauranterne samtidigt sænkes med 10 eller 15 procent.
Og her er der dårligt nyt til kritikere af reglen, viser vurderingen fra SSI, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
- Det vurderes, at et skærpet arealkrav ikke i samme omfang som tidsbestilling vil medvirke til at begrænse antallet af impulsive gæster - især for barer og værthuse, lyder vurderingen.
- Begrænsninger i antallet af gæster ved et arealkrav på 10% henholdsvis 15% vurderes at være så begrænset, at risikovurdering for smitte for serveringssteder øges til Middel-Høj, lyder det.
I første omgang skrev DR Nyheder, at der var tale om, at SSI havde lavet beregninger på, hvad det vil betyde, hvis man afskaffer reglen.
Seruminstituttet oplyser dog til DR, at de udelukkende har lavet risikovurderingen, som bygger på beregninger fra Erhvervsministeriet.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) udelukker dog ikke, at man vil afskaffe reglen på et tidspunkt.
- Såfremt der er et ønske om fortsat drøftelse af reglen, vil jeg henvise til de forhandlinger i partilederkredsen om rammeaftale for genåbning af Danmark, lyder det fra erhvervsministeren i et brev, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
Skuffet branche
Ikke nok med, at der har været et politisk flertal, der ville afskaffe reglen.
En samlet branche har også stået last og brast mod booking-reglen.
Derfor er der langt fra glæde hos brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer, der var med til at foreslå modellen, SSI har regnet på.
- Vi er selvfølgelig skuffede, og samtidigt er vi opgivende. Det er endnu engang blevet en syltekrukke, at vi bruger tid på at komme med alternative forslag, og så vælger regeringen at sige nej til det, siger politisk chef Freja Brandhøj.
SSI har regnet på det her og vurderet, at smitten vil stige. Er det så ikke en positiv nyhed, at ministeren ikke er en afvisende for nye drøftelser?
- Det er super positivt, men han kunne også have indkaldt til politiske drøftelser fra begyndelsen af, siger den politiske chef.
Hvor stor er din tro på, at man afskaffer bookingreglen inden, at de nuværende restriktioner løber ud 6. maj?
- Uret tikker, og der er meget kort tid tilbage. Jeg tror ikke, at det er realitisk, og vi kører videre med det her, og så må vi håbe, at aftalepartierne holder regeringen op på den aftale, de har lavet, næste gang, siger Freja Brandhøj.
DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Rettelse kl. 11.10: I første omgang skrev DR Nyheder, at der var tale om, at SSI havde lavet beregninger på, hvad det vil betyde, hvis man afskaffer reglen.
Seruminstituttet oplyser dog til DR, at de udelukkende har lavet risikovurderingen, og at det er Erhvervsministeriet, som har lavet beregningerne, som vurderingen bygger på.
Sådan er reglerne
- •
Hvis man vil sidde indendørs på restauranter, caféer, barer eller bodegaer, når de genåbner fra på onsdag, skal man lave en reservation mindst 30 minutter inden.
- •
Der er ikke nogen krav til, hvordan man har reserveret bord, så der er både mulighed for at bestille bord over telefonen, på nettet eller ved at komme forbi 30 minutter før ankomst.
- •
Der er også et krav om coronapas, hvis man vil sidde indendørs, som skal dokumentere, at man enten er vaccineret, har et negativt testsvar eller har været smittet inden for de sidste seks måneder.
- •
Kravet om reservation gælder som udgangspunkt frem til 6. maj, og det gælder kun ved indendørs servering.
- •
Kilde: Ritzau, Erhvervsministeriet