Sponsorater til sejlklub: Hjemsendt topembedsmand skal i tjenstligt forhør

Fiskerikontrolchef skal udspørges om sponsorater til sejlklub.

Den hjemsendte fiskerikontrolchef i Landbrugsstyrelsen skal i tjenstligt forhør, efter han er blevet afsløret i at have skaffet sponsoreter til sin sejlklub. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Den hjemsendte fiskerikontrolchef i Landbrugsstyrelsen kan se frem til et tjenstligt forhør, hvor han vil blive spurgt ind til de sponsorater, han har skaffet til Dragør Sejlklub, hvor han selv var formand.

Det sker, efter DR Nyheder i august kunne afsløre, at sejlklubben havde fået sponsorater fra fiskeriorganisationer, som repræsenterer de magtfulde kvotekonger, der sidder på en stor del af de danske fiskekvoter.

Historien fik Landbrugsstyrelsen til at bede Kammeradvokaten om at undersøge embedsmandens involvering i sponsoraftalerne. Den undersøgelse leder nu til et tjenstligt forhør.

- Kammeradvokaten har set på sagen og vurderer, at der skal indledes et tjenstligt forhør, før det står klart, om medarbejderen har begået en tjenesteforseelse, siger direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Det er først, når det tjenstlige forhør er afsluttet, at vi kan sige mere om eventuelle konsekvenser af denne sag, fortsætter hun.

Svar om tre måneder

Kvotekongerne kendte fiskerikontrolchefen gennem sit job i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvor han havde ansvaret for den samlede fiskerikontrol herunder kontrollen med kvotekongerne.

Kontrolchefen har tidligere forklaret til DR Nyheder, at han sagtens kunne adskille sit professionelle virke som fiskerikontrollant og samtidig modtage sponsorater fra de fiskere, han skulle kontrollere.

Men mistanken om interessekonflikt har været nok til, at Kammeradvokaten nu går i gang med et tjenstligt forhør.

Nu skal der først findes en forhørsleder, en dommer, og så kan arbejdet gå i gang.

Typisk tager et tjenstligt forhør tre måneder.

Eksempler på tjenstlige forhør

  • Papkassesagen (2013): En omfattende lækage fra Wikileaks førte til mistanke om, at Folketinget var blevet fejlinformeret om antallet af fanger under Irak-krigen. Efter en tjenstlig undersøgelse fik to generaler i henholdsvis Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando disciplinærstraffe i form en irettesættelse og en advarsel.

  • Christianiasagen (2014): Christiniasagen, der kostede Morten Bødskov (S) ministerposten, efter han stak 'en nødløgn', kostede også to medarbejdere i Justitsministeriet, da departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow blev fritaget for tjeneste. Det tjenstlige forhør frikendte dog de to embedsmænd.

  • GGGI-sagen (2014): Efter en redegørelse i 3GI-sagen, der kostede udviklingsminister Christian Friis Bach sin post, skulle tre embedsmænd i et såkaldt tjenstligt forhør for deres rolle i GGGI-sagen. Undersøgelsen førte til påtale.

  • Skandalerne i Skat (2016): Da skandalerne i Skat hobede sig op, og over 12 milliarder kroner var udbetalt til en finansmand i Dubai, sendte tidligere direktør i Skat Jesper Rønnow tre ledende embedsmænd hjem. Men Kammeradvokaten afviste, at der var grundlag for et tjenstlige forhør, som derefter blev droppet.