En ny person har meldt sig på banen i en stor sag om moms- og skattekriminalitet for 290 millioner kroner og hvidvask for en halv milliard kroner, som i øjeblikket kører ved Retten i Glostrup.
Personen hedder 'Amo', som er arabisk og betyder onkel.
Der er bare det problem, at politiet ikke tror på, at 'Amo' eksisterer.
Dermed blev dagens retsmøde i den såkaldte Operation Greed-sag én lang tovtrækning mellem politianklager Maria Cingari og den hovedmistænkte i sagen, NA, der brugte dagens retsmøde i vidneskranken på at lægge afstand til svindlen ved at skubbe ansvaret over på 'Amo'.
- Jeg havde fået to beskeder i fængslet om, at jeg skulle holde kæft om 'Amo.' Men da min søn kom op og sagde, at han var blevet truet af 'Amo;' der knækkede filmen, og så tænkte jeg, at nu er det nok, sagde den 47-årige NA, der har siddet varetægtsfængslet, siden han blev anholdt i oktober 2017.
Fakturaer var bestilt af 'Amo'
NA er tiltalt for at være hovedbagmanden i et omfattende svindelnummer, hvor 17 personer er tiltalt for at udfylde forskellige roller i en 'fakturacentral,' der ifølge politiet har sprøjtet over 5.000 falske fakturaer ud til hundredvis af sjællandske virksomheder inden for håndværk, rengøring og transport.
Ved at bogføre de falske fakturaer har virksomhederne kunnet rense moms, skat og sort arbejde ud af deres selskaber.
Regningen til staten er i stedet flyttet over i 12 skraldespandsselskaber, der med stråmandsdirektører i spidsen alle er gået fallit med milliongæld til staten.
Politiet skal bruge det næste års tid på at overbevise sagens to dommere og tre domsmænd om, at selskaberne reelt har været kontrolleret af NA og hans medtiltalte.
Men det var altså 'Amo', der var den reelle bagmand, lød det fra NA under hans afhøring i den pakkede retssal i Glostrup.
- På et tidspunkt spurgte 'Amo' TI (tiltalt i sagen, red.), om han ikke kunne passe bogholderiet, mens 'Amo' var i Syrien. Og det sagde TI ja til, uden han vidste, hvor stort et omfang, det var.
- Så sad jeg over for SA (tiltalt for at udarbejde falske fakturaer, red.) i fem måneder, hvor han lavede det her arbejde med at hjælpe TI med at lave faktuarer for 'Amo,' det havde jeg ikke noget med at gøre, forklarede NA, der har pakistanske rødder, men har boet det meste af sit liv i Danmark.
Har aldrig mødt 'Amo'
NA fortalte på retsmødet, at han aldrig havde mødt 'Amo'. Han erindrede dog hans fornavn 'Khalid'. Andre oplysninger har han ikke på 'Amo', der ellers har været en tæt forretningspartner i en årrække.
Ifølge NA leverede 'Amo' mandskab til byggeriet af familiens hotel i Brøndby, A-Hotels.
Det var ifølge NA også 'Amo', der administrerede det polske fima Manage Group Spolska, som ifølge politiet har spillet en central rolle i hvidvaskningen af pengene fra fakturacentralen.
Faktisk ejede 'Amo' også vekselbureauet Buens Exservice, da der ifølge politiet blev hvidvasket over 250 millioner kroner i forbindelse med svindlen.
'Amo' og NA handlede også dyre luksusbiler og købte sammen møbler i Kina, forklarede NA under afhøringen.
- Jeg tror ikke, det bestrides, at der er foregået noget kriminalitet i det her. Men det var Amo, der stod for salget.
Centralt i anklagen er tre brødre med pakistansk baggrund, som siden oktober 2017 har siddet varetægtsfængslet. I alt er fem personer fortsat varetægtsfængslede i sagen.
Alle tiltalte nægter sig skyldige.
- Ikke typen, der presser folk
Da anklager Maria Cingari igen fik at vide, at det var 'Amo,' der stod bag handlerne af blandt andet en Lamborghini og en Ferrari, spurgte hun:
- Hvis du handlede så meget med Amo, hvorfor tog du så ikke direkte kontakt til ham, hvorfor havde du ikke hans numer?
- TI (tiltalt i sagen, red.) ville ikke have, at jeg skulle møde Amo direkte. Jeg er ikke den type, der sidder og presser på og spørger folk, om jeg vil møde ham. Havde jeg vidst alt det her, havde jeg selvfølgelig mødtes med ham. Men jeg havde ikke behov for at møde alle mulige mennesker, sagde han.
Maria Cingari undrede sig også over, at 'Amo' ikke fremgik noget mere i materialet, og at der ikke eksisterede et telefonnummer på ham. På et tidspunkt fnyste hun over, at 'Amo' endnu en gang blev nævnt, hvortil NA svarede:
- Du laver ansigter, når jeg nævner Amo. Jeg ved godt, hvad I tænker om 'Amo.'
Retssagen i Operation Greed begyndte i december måned og var i udgangspunktet berammet til at køre over 77 retsdage. Den tidsplan er for længst skredet, og forventningen er nu, at sagen runder 100 retsmøder, før der falder dom.
Over 80 vidner ventes indkaldt i løbet af rettergangen. Blandt andet skal udenlandske statsborgere, som menes at have været stråmandsdirektører i skraldespandsselskaber, flyves til Danmark og afhøres i retten.
Afhøringen af NA fortsætter på næste retsmøde, som er mandag den 1. april.