'Det er et klart nederlag': Milliardretssag når sin foreløbige ende

Skattemyndighederne taber, og advokatfirmaet Bech-Bruun går fri.

Steen Rode, Ledende partner i Bech-Bruun, efter domsafsigelsen i Østre Landsret. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Én af landets mest spektakulære erstatningssager har fået et foreløbigt punktum.

For henover tre måneder har der udspillet sig en juridisk kamp mellem skattemyndighederne og et af landet største advokatfirmaer Bech-Bruun.

I dag faldt der dom i sagen i Østre Landsret i København.

Skattemyndighederne stævnede i sin tid Bech-Bruun for 1,2 milliarder kroner.

Men det endte ikke med penge tilbage til myndighederne. Bech-Bruun blev frikendt og skal ikke betale en øre, mens Kammeradvokaten, der repræsenterer skattemyndighederne, måtte se sig slået.

Og nederlaget er ikke til at tage fejl af, vurderer Michael Gøtze, der har fulgt sagen tæt og er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

- Lige så meget, som det er en klar oprejsning for Bech-Bruun, er det et klart nederlag for Kammeradvokaten. Det er en sag, der har været meget i pressen, og man har fra Skattestyrelsens side valgt en relativ offensiv pressestrategi. Og så må man også finde sig i, at det kommer ud som en af de retssager, man taber klart.

Se domsafsigelsen nedenfor.

Video: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Tilbage står Bech-Bruun som frikendt efter en flere måneder lang retssag.

- Bech-Bruun har været belastet af sagen, da det har været en stor sag. Og det har gjort ondt på Bech-Bruun, fordi det har været en sag, der handlede om deres juridiske rådgivning, og den har været meget presseeksponeret, siger Michael Gøtze og fortsætter:

- Det er en god dag for Bech-Bruun, og hvis man er ansat hos advokatfirmaet, har man fået en dom, der næsten ikke kunne være bedre.

Udbytteskandalen

Sagen er en udløber til udbytteskandalen, der har kostet den danske stat 12,7 milliarder kroner.

Bech-Bruun udførte juridisk rådgivning til den tyske bank North Channel Bank i 2014 og 15, hvor advokatfirmaet vurderede, at den tyske bank ikke risikerede erstatningsansvar eller strafansvar, hvis banken agerede depotbank for en række handler med danske aktier.

Banken har senere hen erkendt sig skyldig i medvirken til at have svindlet den danske stat for 1,1 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.

Derfor ser Niels Fastrup også på sagen som et stort nederlag for skattemyndighederne. Han er undersøgende journalist i DR Nyheder og har fulgt sagen tæt.

- Det er et ganske stort nederlag. Det er en sag, der har været under forberedelse i fire år, og der står mange penge på spil, siger han.

Der er stadig flere retssager i gang i sagen om den formodede udbyttesvindel. Men dommen får ikke betydning for de andre retssager, mener Michael Gøtze.

- Man forholder sig til helt konkrete forhold i det her forløb, derfor er det ikke en dom, der har en helt masse ringe i vandet, som jeg ser det, siger han.

- Men det er en meget interessant og vigtig dom.

Kan ende i Højesteret

Landsretten mente ikke, at Bech-Bruun havde rådgivet ansvarspådragende.

Så måske skal der sættes endnu et punktum i sagen senere hen, for begge parter kan stadig anke sagen til Højesteret.

Det sidste slag skal stå i Højesteret, hvis man spørger Niels Fastrup.

- Når jeg har talt baggrund med parterne op til, fik jeg at vide, at det var forventningen, at den ikke ville stoppe i landsretten, og der ville komme et kapitel to i Højesteret, siger han.

Det sidste af sagen kan ende bag disse døre i Højesteret i København. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Skattemyndighederne overvejer nu, om de skal anke sagen.

- Skattestyrelsen har taget Østre Landsrets dom til efterretning og vil nu rådføre sig med sine advokater om det videre forløb, herunder i forhold til eventuel anke af dommen, skriver Skattestyrelsen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Hør, hvad Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der repræsenterer skattemyndighederne, sagde efter domsafsigelsen i videoen nedenfor.

Glæde i den anden lejr

Med en frikendelse i baghånden var det en smilende Steen Rode, der er ledende partner i Bech-Bruun, som kom ud og mødte pressen umiddelbart efter domsafsigelsen.

Og han var meget begejstret for dommens udfald.

- Vi er naturligvis meget tilfredse med den dom, vi har fået i dag. Vi har sagt fra starten, at kravet mod os var grundløst, og vi har sagt, at der aldrig nogensinde skulle være rejst en sag mod os. Og det har vi nu fået landsrettens ord for, sagde han.

Udover at Bech-Bruun blev frikendt, skal skattemyndighederne også betale lidt over 6 millioner kroner til Bech-Bruun i sagsomkostninger.

Hør her, hvad Steen Rode havde at sige til retssagen efter domsafsigelsen.