19-20 grader på kontoret eller i skolen til vinter, solceller på taget og lyssænkning om aftenen.
Det er de tre mest effektive forslag til, hvordan offentlige arbejdspladser kan sænke deres energiforbrug. Det viser et idekatalog, som Energistyrelsen har udarbejdet.
Kataloget kommer i kølvandet på de kraftig stigende energipriser som følge af krigen i Ukraine, og som ventes at stige endnu mere til vinter, fordi den russiske gas har udsigt til at stoppe.
Ifølge kontorchef i Energistyrelsen, Vincent Rudnicki, er kataloget tænkt som inspiration.
- I første omgang har vi lavet en foreløbig liste med ideer til, hvad man kan gøre for at spare på energien, hvis det bliver aktuelt, siger han.
Sygehuse fritaget
Sygehuse og andre dele af sundhedssektoren skal dog ikke skrue ned for varmen, og for arbejdspladser i kommuner og regioner er der tale om ”tilskyndelse”, da tvang kræver lovhjemmel.
Cirka 380.000 ansatte i stat, kommune og regioner arbejder inden for områder, der kan være omfattet af lavere temperaturer.
Inden for staten gælder andre regler, hvor ministre i yderste tilfælde kan diktere, hvilke tiltag der skal sættes i gang.
Kommuner kigger på besparelser
Prisernes himmelflugt de seneste måneder har allerede fået flere kommuner til at kigge på, hvor de kan spare. Det er alt fra at slukke for saunaer i svømmehaller til kortere åbningstider og slukkede lygtepæle.
- Energipriserne er eksploderet, og det rammer også os som stor virksomhed. For at gøre noget ved det, har vi lavet et oplæg til blandt andet at sænke temperaturen fra 21 til 20 grader i de kommunale bygninger. Det er besluttet, og det gør vi fra nu af, fortæller ejendomschef i Svendborg Kommune, Peter Mouritsen.
Også i Randers arbejder man på sparetiltag, hvor køligere lokaler er en del af løsningen.
- Det er at skrue ned for temperaturen fra 21 til 20 grader i vores skoler og administrative funktioner. Vi har også arbejdsrum og redskabsrum, hvor vi kan nøjes med 16 grader. Og badevandet i vores swimmingpooler skal det være 28 grader, eller kan vi nøjes med 26 grader? Vi har ikke lagt os fast på noget, men det skal vi snakke med medarbejderne om, siger direktør for udvikling, miljø og teknik, Jens Heslop.
Faglig leder Hanne Kristensen fra Borgerservice i Randers forventer ikke, lavere temperaturer bliver et problem.
- Jeg tror sagtens, at vi kan skrue to grader ned uden, at vi vil komme til at mærke ret meget til det. Sidste år skruede vi også ned, og hvis man syntes, det var koldt, havde vi nogle tæpper, man kunne tage over skulderen. Men vi har ikke oplevet, at det blev så koldt, siger hun.
Bred vifte af forslag
Idekataloget, som ikke er endelig besluttet, indeholder over 30 forslag, der hver er vurderet ud fra, hvor effektive de er, og hvor stor symbolværdi de har. Temperatursænkningen har både stor spare- og signalværdi, fordi besparelsen er markant og ”vil medføre stor interesse fra pressen”, som der står.
Udover lavere temperaturer er der forslag om alt lige fra intelligente energiløsninger og faste hjemmearbejdsdage eller -uger for hele bygningen til gamle huskeråd som at lukke dørene, sluk lyset, og kog kun det vand, der skal bruges.
I Tyskland er der netop vedtaget en række tiltag, der skal sænke energiforbruget markant. Herunder at sænke temperaturen til 19 grader på offentlige arbejdspladser.