Der trænger til at blive luftet ud i toppen hos den finansielle vagthund i Danmark, Finanstilsynet.
Det mener formanden for Folketingets erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S), som planlægger at udskifte Finanstilsynets syv mand høje bestyrelse, hvis han får magt, som han har agt.
- Der er behov for en ny bestyrelse i Finanstilsynet, så vi kan sikre, at der ikke bare sker et kursskifte men også en kulturændring. De nye medlemmer skal ikke nødvendigvis komme fra finanssektoren, siger Morten Bødskov.
Anklagere, politifolk, revisorer
Udspillet fra Socialdemokratiet lander under de politiske forhandlinger om et styrket tilsyn af finanssektoren.
Forhandlingerne er en udløber af de seneste års fokus på den finansielle sektor, hvor skandalesagerne har hobet sig op.
Ikke mindst hvidvaskskandalen i Danske Bank, hvor op mod 1.500 milliarder kroner fossede igennem bankens estiske filial, har gjort Finanstilsynet til en skydeskive for landets politikere.
Politikernes vrede fik yderligere næring, da det i efteråret kom frem, at den nuværende formand for Finanstilsynet, professor ved CBS David Lando, har siddet i bestyrelsen for en fond, der er blevet brugt til spekulation med udbytteskat mod Schweiz.
Lando har efterfølgende redegjort for sin rolle i fonden, hvilket har fået erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til at frede den nuværende formand.
Men den redegørelse ændrer ikke på, at Lando skal ud, lyder det fra Bødskov:
- Det her har ikke noget med enkeltpersoner at gøre. Det her handler om, at vi skal have et effektivt finanstilsyn, siger Bødskov, som samtidig foreslår en karenstid på op mod fem år for formanden og næstformanden i Finanstilsynet
- Vi mener faktisk, at det kan styrke troværdigheden, at man kan tage folk fra anklagemyndigheden, fra politiet, advokater, revisorer; der er sådan set mange muligheder for, hvordan vi tilrettelægger bestyrelsessammensætningen med det mål, at troværdigheden skal op.
Skibby: Utidigt
Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, ærgrer sig over, at Morten Bødskov løfter sløret for sin politiske ønskeliste, mens syv partier forsøger at nå til enighed i forhandlinger om et styrket Finanstilsyn.
- Jeg synes, det er utidigt, at vi midt i forhandlingerne begynder for snurrende kameraer i pressen at diskutere navngivne personer, som dermed ved, at vi forhandler om de her ting. Det her bringer os i en kritisk situation i forhold til at få en aftale på plads, siger Hans Kristian Skibby.
Dansk Folkeparti er meget enig i 'meget af det, Bødskov siger'.
- Det er jo faktisk nogle af de ting, vi sidder ved forhandlingsbordet og forhandler om, så jeg synes, det er upassende. Man skulle hellere have respekt omkring Finanstilsynets virke, så vi kan få styrket tilsynet og gennemført bedre kontroller, siger Hans Kristian Skibby.
I næste uge ventes erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) at offentliggøre sit udspil til et styrket Finanstilsyn.
Medlemmer af Finanstilsynets bestyrelse i dag:
- •
Professor, Ph.d., CBS, David Lando (formand)
- •
Fhv. direktør, Preben Lund Hansen (næstformand)
- •
Advokat, dr.jur. og partner i Nielsen Nørager, Eigil Lego Andersen
- •
Økonomidirektør, Brødrene Hartmann A/S, Marianne Rørslev Bock
- •
Vicedirektør, Danmarks Nationalbank, Karsten Biltoft
- •
Fhv. generalsekretær i Financial Stability Board, Svein Andresen
- •
Observatør for Erhvervsministeriet: Finansdirektør, Steen Lohmann Poulsen