Flere danske banker hjælper til, når deres kunder opretter og vedligeholder selskaber i skattely. Blandt andre Jyske Bank og Danmarks næststørste bank, Nordea.
Og den går ikke, lyder det fra Karsten Lauritzen (V), som er skatteminister og dermed chef for Danmarks skattevæsen.
- Jeg har som skatteminister en forventning om, at Skat som den ansvarlige myndighed kigger på det her, lyder det fra Karsten Lauritzen til 21 Søndag, efter han har set dokumentaren "Det store skattelæk" fra DR Dokumentar.
- Hvis der er nogen, der ikke overholder reglerne, så forarger det mig selvfølgelig, for så er det ulovlig skatteunddragelse. Hvad der er sket, det er i sidste ende op til Skat og politiet at afgøre, fortsætter han.
Jeppe Kofod: Bankerne må påtage sig et ansvar
Også Jeppe Kofod (S), ordfører for EU's skattelyudvalg, har set dokumentaren.
- Det er grotesk. I virkeligheden er det noget svineri, at det kan foregå, lyder det fra Jeppe Kofod, som fortsætter:
- Almindelige mennesker kommer til at betale en højere skat, fordi andre snyder. Det er bunduretfærdigt. Jeg synes også, at bankerne må påtage sig et ansvar, når de ved, hvad det er, der foregår, siger han til 21 Søndag.
Nordea er kommet i søgelyset, efter 11,5 millioner dokumenter om skattely er blevet lækket til flere end 100 store internationale medier verden over.
Lækket omhandler den mellemamerikanske virksomhed Mossack Fonseca, der er Panamas største spiller i skattelybranchen, og dokumenterne viser blandt andet, hvordan danske bankkunder opretter og vedligeholder selskaber i skattely.
De velhavende danskere har dog typisk ikke selv oprettet skattelykonstruktionen. De har fået hjælp, blandt andre af Nordea.
Dokumenterne viser, hvordan Nordea i en årrække aktivt har hjulpet med at købe og vedligeholde stråmandsselskaber og fuldmagter hos Mossack Fonseca.
Skatteministeren: Danske politikere kan ikke løse problemet alene
I flere af de stråmandsselskaber, som N0rdeas kunder har oprettet i Panama, figurerer for eksempel en person, som på samme tid var direktør i mere end 10.000 selskaber. En anden person havde ifølge mails fra Nordea været død i otte år men var stadig direktør i 30 selskaber med tilknytning til Nordea.
Nordeas kunder oprettede indtil 2009 sammen med Mossack Fonseca hundredevis af selskaber i Panama, men i dag er det ikke længere muligt at skjule penge i selskaberne, siger Nordeas øverste direktør.
De seneste dokumenter fra 2015 viser dog, at der fortsat er over 100 aktive selskaber i Panama, som er oprettet via Nordea, men der er ikke skjulte penge i selskaberne, fastholder topchefen.
Også Jyske Bank bliver nævnt i dokumenterne. Jyske Bank afviser dog alle anklager.
Danske politikere kan dog langtfra klare opgaven alene, mener skatteministeren:
- Man må ikke bilde sig selv ind, at man sidder som dansk skatteminister, og så kan man knipse med fingrene, og så kan man løse det her. Den eneste måde, vi kan give Skat flere redskaber til det her, det er ved at lave mere internationalt samarbejde, og der er Danmark i front, og det skal vi fortsat være, siger Karsten Lauritzen til 21 Søndag.