Skatteadvokat: Svært at pege fingre ad Panama, når Danmark selv er skattely

Danske kommanditselskaber er guf for folk i udlandet, der ønsker at gemme penge væk i skattely.

Det var i forbindelse med en P1 Dokumentar i 2014, at Skat satte gang i en undersøgelse "skattelyprojektet" af de danske kommanditselskaber. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Den sidste uges tid har medier i hele verden peget fingre af Panama og de såkaldte skattelylande, der tilbyder lav skat og fortrolighed til rigmænd, der ønsker at gemme penge væk.

Men faktisk kan Danmark føjes til listen over skattelylande.

Det viser en rapport, som Skat i går offentliggjorde. Her fremgår det, at såkaldte kommanditselskaber ofte bruges til at gemme penge væk, når de kommer på udenlandske hænder.

- På den ene side peger Danmark fingre ad Panama og skattely, men hvis vi på tilsvarende vis selv bruges som skattely, er det meget uheldigt, siger Torben Bagge, der er skatteadvokat og partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Kommanditselskaber kan bruges til blandt andet at begå momssvig i Danmark og i udlandet, til at undgå beskatning, til moneytransfing og til hvidvask, skriver Skat i sin rapport "skattelyprojektet".

- I al enkelthed går et kommanditselskab ud på, at det ikke er noget selvstændigt skattesubjekt. Det betyder, at beskatningen sker hos de bagvedliggende ejere. Derfor er det op til ejeren i udlandet at betale den pågældende skat i udlandet, siger Torben Bagge.

Rapporten viser, at der er problemer i cirka syv procent af alle kommanditselskaber, alle med udenlandske ejere.

- Fordelen kan opnås ved, at et udenlandsk selskab eller person "glemmer" at betale Skat i det pågældende land, siger Bagge.

Da det samtidig ikke er klart, hvem der står som ejer af kommanditselskabet, er alle ingredienser blandet sammen til en skattely-cocktail, forklarer han:

- Objektivt set så kommer Danmark til at fungere som skattely. Det bliver en platform for udenlandske ejere, hvor Danmark som Panama medvirker til skattely, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten varslet forslag til lovændringer i næste folketingssamling.

K/S:

  • Et kommanditselskab er en klassisk selskabsform. Det betegnes K/S.

  • Denne form for selskab ejes af to typer af partnere - komplementaren og kommanditisterne.

  • Mindst én deltager, komplementaren, skal hæfte personligt og ubegrænset for al gælden i selskabet.

  • De øvrige partnere, kommanditisterne, hæfter kun for det indskudsbeløb, som de har tegnet for.

  • Det specielle ved selskabsformen er, at det kun er ejerne, der skal betale skat. Børsnoterede selskaber, A/S, skal betale selskabsskat og skat af deres udbytte

  • Derudover skal ejerne af et kommanditselskab ikke registreres hos myndighederne modsat aktieselskaber, der skal registrere alle ejere over fem procent.